Talán nem lepődik meg a kedves olvasó, ha azt állítom: a Haladás a legjobb! Sokan ráncolhatják a homlokukat, hogy mire alapozza ezt a kijelentését az újságíró, miközben ennél pontosabban nem is lehetne megfogalmazni a lényeget. A legfrissebb kimutatások szerint a Ferencváros mögött mérkőzésenként a legtöbben a szombathelyi sportkomplexumba látogatnak ki a szurkolók. Ez már önmagában elismerésre ad okot, főleg ha tüzetesebben megnézzük az adatokat.

Azt már korábban lehetett tudni, hogy a stadionok építése miatt egyes csapatoknak albérletben kellett lejátszaniuk hazai mérkőzéseiket. Így volt ezzel a Haladás és a DVTK is. A szombathelyiek a szomszéd megyében, Sopronban fogadták a riválisokat és hiába a különböző vonat és autóbuszos megoldás, érezhetően kevesen jártak a derbikre. Aztán közel egy éve birtokba vehették az új otthonukat, ahol hosszú hónapokig egy csapat sem tudott nyerni.

A negatív nézőcsúcsot még a 2014/15-ös kiírás hozta, amikor utoljára futott neki a bajnokságnak 16 csapat és vezette be a szövetség a szurkolói kártyát. Ekkor 2504-es átlagot produkáltak a csapatok, amely messze a legnagyobb mélypont volt. Persze hiba lenne azt gondolni, hogy azóta a határ a csillagos ég. Látva a bajnok Videoton másfél ezres nézőszámát. Igaz, Ők sem Fehérváron játsszák jelenleg a mérkőzéseiket.

A frissen feljutott Kisvárda az avatón közel 3000 embert vonzott, ami kicsit csalóka is lehet. Majd a téli szünet során árnyalódni fog ez a szám. Az viszont nem okozott meglepetést, hogy a Puskás Akadémia találkozóit övezte a legnagyobb érdektelenség. A korábbi években másfél ezer nézőt csalogató mérkőzések után most még a 700 főt sem éri el ez a szám. A tavalyi szezonban Szombathelyre egyetlen szurkolójuk nem érkezett.

Néhány év leforgása alatt 2500-ról 3100 fölé nőtt az átlag nézőszám, amelyben a Haladás az egyik zászlóshajó. Idén több mint négyezren látogattak ki a nézők Halmosiék meccsire. Ez annak fényében is nagyon erős, hogy akadt televíziós mérkőzésük és az időjárás sem volt mindig kegyes a szurkolókhoz. Ezt kihasználva előrébb végezhet a csapat a szezon végére. Amint látható a szimpatizánsokon nem múlik semmi!

A soccerway pedig összehasonlította a szomszédos országok adataival a hazai számokat, amiből kiderül, hogy a középmezőnybe tartozunk. Az osztrák élvonal toronymagasan vezet a 6676-os átlagával, majd őket követik az ukránok (4723) és a román (4029) bajnokság. A Magyarországnál kisebb lélekszámú országokat – Ausztriát kivéve – megelőzzük őket az átlagokat tekintve.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!