– Annak idején az Oladi iskolában kezdtük el a korcsolyasportot ,,felépíteni”, majd nem sokkal ezután, 1987-ben már a Szombathelyi Műjégpálya megnyitását ünnepelhettük – meséli a kezdeteket Varga Jenő sportfeltaláló, Magyarország első jéglovagja, aki korábbi edzőtársával 1992-ben ,,hozta be” a görkorcsolyát Magyarországra. Ettől az évtől kezdtek éledezni, kibontakozni a gördülő sportágak, ezen belül is leginkább a gyorsasági görkorcsolya.

– Városunkat méltán tartjuk a gördülő sportágak hazai fővárosának, így ez adta az ötletet, hogy szombaton az Oladi iskolába meghívjunk mindenkit, aki a roller, a gördeszka, a görkorcsolya, a kerékpár és görhoki szerelmese. Szép számmal érkeztek is a versenyzők, akik ezúttal nemcsak találkoztak, beszélgettek, de jót versenyeztek is egymással – tette hozzá a sportoldalunknak mindig készségesen nyilatkozó Varga Jenő.

Az Oladi Iskolában azt láttuk, hogy a gördülő sportágak mellől a kiegészítő sportok, így a labdarúgás, a streetball, az asztalitenisz, a darts, a petanque és persze a falmászás sem hiányozhatott.

 

 

Emellett egy egészségügyi stáb is megjelent, ennek tagjai nagy érdeklődés mellett I-body testösszetétel mérést végeztek, majd ennek eredményét orvosi, diatetikusi, gyógytornászi, táplálkozástani szempontból ki is elemezték.

 

 

Magyarország első gördülő sport fesztiválján az extrém sportágak is megjelentek. Ezek helyszínéül már hagyományosan az 1997-ben Magyarországon harmadikként megépült VargAréna nevű skate-park szolgált. Itt mind az 5 gördülő sportág szerepet kapott. Az extrém park ötlete és kivitelezése egyébként szintén Varga Jenőnek köszönhető. Az extrém park a Puskás Tivadar Szakképző Iskola udvarán található és ezen a hétvégén is a BMX, az MTB, a görkorcsolya, a gördeszka és a roller sportág szerelmeseinek nyújtott kiváló sportolási lehetőséget.

Az I. Gördülő Város programmal Varga Jenőék arra is szerették volna felhívnia figyelmet, hogy mivel Szombathely a gördülő sportok fővárosa, ezért megérdemel egy önálló skate-parkot, ennek létrehozása pedig a fokozott igények miatt ma már elodázhatatlan.

 

 

– Minden politikust, illetve döntéshozót arra kérek, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy megépülhessen a független szombathelyi skate-park – tette hozzá Varga Jenő főszervező.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!