Az előzményekről tudni érdemes, hogy immár 8. éve, hogy a nemeskoltai öregfiúk rendszeresen visszaemlékeznek egy nagypályás torna keretében az 1990-es labdarúgó-sikerekre. Történt ugyanis, hogy a Vas megyei II. osztály megnyerését követően az ország legkisebb lélekszámú településeként a magyar foci 4. osztályába került Nemeskolta.

A volt bajnokcsapat tagja, Palotai Zoltán ötletét – hívjuk meg a Fradi legendás focistáit és a hetényieket – többen, így az akkori (és mostani) polgármester Farkas Imre, aki a Sorokmenti Tsz. elnöke, valamint maguk a játékosok, csapatvezetők, élükön Pem Józseffel, Nemes Lajossal és Hajba Antallal s támogatásukról biztosították.

Ellenfélnek a Felvidékről érkező Hetény volt a vendég és ez a kapcsolat azóta is töretlen, sőt egyre szorosabb baráti szálak fűzik egymáshoz a két társaságot: miden ősszel Nemeskoltán, minden tavasszal Hetényben történik meg a „nagy összecsapás”, majd az azt követő közös ünneplés az „öregfiúk” között.

Idén – köszönhetően nagyon sok és régi rendszeres szponzorunknak köszönhetően – igazi futballsztárokkal találkozhatnak az ingyenes eseményre kilátogatók, hiszen a Fradi utazó kerete tele van volt NB I-es bajnokokkal, kupagyőztesekkel, nemzetközi kupákban és a válogatottban is többször szerepelt játékosokkal!

Az október 13-i, szombati torna programja: 12.30-kor: FTC – Hetény, 13.40-kor: Nemeskolta – Hetény, 14.50-kor: FTC – Nemeskolta meccset rendeznek, majd 16 órakor: FTC – Nemeskolta/Hetény (vegyes csapat) kispályás meccs lesz.

Ahogy a fenti programból is látszik, a 12.30-kor kezdődő körmérkőzéseken kívül lesz egy Ferencváros Legends- Nemeskolta/Hetény Vegyes Masters 2×12 perces kispályás focibemutató, avagy „a régi idők” focija is . Itt meggyőződhetünk róla, hogy 50 és 60 év felett is lehet mesterien kergetni a lasztit.

A meccsek mellett kiegészítő programok, így egy TEQBALL-bemutatót, (aki jól helyezkedik, esetleg kihívhat ellenfélnek egy Fradista hírességet) valamint a Vas Megyei Katasztrófavédelemnek és a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóságnak köszönhetően egy látványos oltási bemutatót is végig izgulhatunk.

A „harmadik félidő” kezdetétől (melyet a Nemeskolta Önkormányzat és a Pannónia Vadásztársaság produkál) pedig a Bánki Dodi vezette Fradi játékosokkal lehet személyesen találkozni, kötetlenül beszélgetni, fotókat készíteni, valamint autogramokat begyűjteni.
A LÉNYEG, hogy anno Nemeskoltán volt egy CSAPAT és mivel (Minarik Ede után szabadon) kell egy csapat, hát legalább egy évben kétszer nosztalgiáznak Palotai Zoltánék egy jót a foci mellett.

Ami egyben jó és kissé fájó is nekünk, hogy 50,60 felettieknek: az egyre szépülő és egyre modernebb, komfortosabb nemeskoltai sporttelepen egyrészt nagyon jó újra pályára lépni, egyúttal irigyeljük a mai „utódokat” a nagyszerű körülményekért.

– Mi, akik anno hepehupás pályákon, fűzős labdával játszva, szöggel felvert bőrstopliban játszottuk ezt a nagyszerű játékot, hogy aztán a meccs végén az alumínium mosdótálban(nem egyszer hideg vízben) „lecsutakoljuk” magunkat – na ez már aztán tényleg egy kis focitörténelem – tette hozzá a sportoldalunknak nyilatkozó Palotai Zoltán, a Palatinus Egyesület elnöke, a Fyrex Kft. résztulajdonosa, illetve az esemény főszervezője.

A szervezők szombaton minden (főleg régi) focikedvelőt arra kérnek, hogy jöjjenek el minél nagyobb létszámban a Palatinus Egyesület, a Fyrex Kft., valamint a Nemeskolta Önkormányzata által rendezett eseményre!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!