Nem kérdés, hogy a világ legnépszerűbb sportága a labdarúgás. A világbajnokságok, nagyobb kupaküzdelmek közvetítéseit milliónyian nézik. Igaz ez a helyszíni megtekintésekre és ez óriási pénzeket jelent a csapatoknak valamint a játékosoknak is. Azonban, mint mindennek, így a futballnak is akadnak árnyoldalai. Ezúttal a pályákon lévő ördögökről lesz szó.

Ősidők óta tudjuk, hogy színház az egész világ! Miért lenne ez alól kivétel a futballpálya? A színészkedés nem új keletű dolog, de mi a helyzet azokkal a játékosokkal, akik nemcsak a labdával tudtak nagy dolgokat cselekedni, hanem akár karriereket tettek tönkre egy-egy beszólással, ütéssel vagy rúgással. Az egyik sportblog próbálta összeállítani a két legantipatikusabb csapatot. Úgy tűnik jól sikerült…

 

Jens Lehmann: A kapus talán a legőrültebbek egyike, nemcsak akkor, amikor a posztra kerül az adott játékos, hanem amikor botrányosan viselkedik. Ebben a németek kapusa mindig élen járt. Karrierje során Ő volt a legtöbb piros lapot begyűjtő kapus a Bundesligában. Coulibaly lerúgásáért négy meccsre szóló eltiltást kapott, ami akkoriban azért ritkaság volt. Kapott piros lapot BL-döntőn is és előfordult vele, hogy egy gyengébb napján, miután lecserélték, fogta magát és hazament.

*

Kevin Muscat: A Premier League-ben nem volt hiány csontropogtató védőkben. Ilyen volt az ausztrál bekk is, aki a Crystal Palace játékosaként bizonyított. Azonban a tudása mellett balhéjáról is híres marad. Sikerült tömegbalhét kirobbantani a Norwich elleni derbin. Egy Angliában játszó fenegyerek életéből pedig nem maradhat ki a Millwall együttese sem. Muscat tagja volt annak a csapatnak, amely az FA-döntőbe jutott, majd a Ferencvárossal került össze a nemzetközi kupában. Íme egy kis összeállítás a játékosról:

*

Marco Materazzi: Az egyik legjobb olasz belső védő volt Materazzi, aki az Inter meghatározó játékosaként vonulhat be a történelemkönyvekbe. Persze keménykedni Ő is tudott, mégsem csak ezért emlékeznek rá a labdarúgást szeretők. 2006-ban az Ő beszólásának eredményeképp mehetett zuhanyozni idő előtt Zidane, ezzel pedig nyerési esélybe hozta az olasz válogatottat is. Pályafutása során több mint 60 sárga és 30 piros lapot kapott. Talán nem véletlenül került a listára…

*

Sergio Ramos: Olvasóink közül bizonyára többen felcsattannak a spanyol hátvéd neve láttán. Pedig Ramos sem a finom megoldásairól híres. Tudását és elért eredményeit nem vonhatja kétségbe senki, de durvaságért nem kell a szomszédba mennie. A Real Madrid bekkje a spanyol bajnokságban és a BL történetében is Ő kapta a legtöbb lapot. Mintegy kétszáz sárgát és majdnem húsz pirosat zsebelt be – elég beszédes adat.

*

Roy Keane: A Manchester United Bajnokok Ligáját nyerő csapatának kapitánya volt. Igazi motorja a csapatnak, de nem csak a labdával művelt nagy dolgokat. Igazi kemény ír fenegyerek volt, aki képes volt nagyon brutális szabálytalanságokra is. Utólag nagy port kavert Haland elleni incidense, amelyről kiderült, hogy a mozdulat szándékos volt és meg sem bánta a történteket. Ez a rúgás pedig a rivális játékos pályafutásának végét is jelentette.

*

Joey Barton: Nélküle elképzelhetetlen lenne ez a csapat. A brit labdarúgó ugyanis a pályán kívül is kemény figura volt. Kapott civilként börtönbüntetést is, de akadt gondja a csapattársaival is. Rendkívül ellentmondásos figurája volt az angol labdarúgásnak. Képes volt csodát művelni a pályán, de ostobaságokra is.Balhéi mellett kevesebb figyelmet kapott karitatív tevékenysége: támogat egy függőségekkel küzdő embereket segítő szervezetet.

*

Aldo Duscher: Nem kifejezetten volt balhés személyiség Duscher, viszont elkésett belépőivel hamar a középpályások réme lett. Mauro Silva helyére igazolta az akkor Super Depor, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A pályafutására pedig egyetlen dolog emlékezteti a legtöbb szurkolót: David Beckham majdnem miatta maradt le a világbajnokságról. Illetve egész pontosan a belépője miatt. Eredmény: lábtörés.

*

Dennis Wise: Nincs lista Millwall játékos nélkül. Muscat mellett Dennis Wise játékosként és edzőként is dolgozott a balhés csapatnál. A Chelsea-vel még KEK-et és angol kupát is nyert, majd jött a Leicester, ahonnan azért került lapátra, mert eltörte egy csapattársa orrát és állkapcsát. Őt is megsuhintotta a börtön szele egy taxissal való balhét követően. A pályán sem volt éppen könnyű eset.

*

Gennaro Gattuso: Vérbeli olasz, így már a vérmérséklete elegendő válasz, hogy miért került a listára. Játékosként megnyert mindent a Milannal, ennek tetejében világbajnok is lett, de képes volt csúnya dolgokra is. Egyszer megütötte Ibrahimovicot nevelőcélzattal, aki akkor még az Ajax játékosa volt. A Schalke ellen pedig Poulsent tette helyre, nem épp szabályos keretek között. Edzőként sem csillapodott le, mert a Tottenham ellen sikerült összezörreni a rivális szakmai stábbal is.

*

Zlatan Ibrahimovic: Nehéz lenne ezt a csapatot Ibra nélkül elképzelni. A vérbeli csatár óriási gólokat lőtt karrierje során, azonban ő is képes volt elszállni. Mindhárom nagy olasz csapatban megfordult, ahol sikerült mindig találni valakit, akivel összeverekedhetett. Tréfát félretéve tiszteletbeli feketeöves taekwondoban. Lehet utálni, szeretni, de amire alabdával képes az irigylésre méltó.

*

Torghelle Sándor: Bizony, befért egy magyar is a kezdőbe – legalább itt! Az eredeti szerző szerint megérdemelt a helye, úgyis nevezhetjük, hogy a magyar Ibrahimovic. A levegő urának nevezett Torghelle 42 válogatott meccs alatt 11 gólt lőtt. Igazán kiugró eredményeket nem tud felmutatni, azonban balhés meccsei neki is voltak. Íme egy emlékezetes, amikor Somorjait rúgta fel, cserébe csak egy sárga lapot kapott…

(Természetesen a felmérés nem reprezentatív és oldalunk csak közli a cikket, így nem ítélkezünk egyetlen játékos felett sem!)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!