Az olimpiai kategóriában Banda Árpád, míg a – nem ötkarikás – csigások versenyében Orosz Viktor indul a hétfőn kezdődő ‘s-hertogenbosch-i olimpiai kvalifikációs íjász-világbajnokságon.

A vb a sportág első kvótaszerző eseménye, melyen egyéni és csapatversenyt is rendeznek, pénteken pedig egy, a vb-versenytől független egyéni tokiói kvalifikációs versengésre kerül sor. Az éremcsatározások jövő hétvégén lesznek, ám az csütörtök estére eldől, hogy kiknek nem kell pénteken lőállásba lépniük, mivel a csapatoknál addigra kialakul az éremmérkőzések párosítása, és a legjobb nyolc női és férfi válogatott (három-három fővel) kijut az olimpiára.
Banda Árpád egyedüli magyarként nem lesz érdekelt az olimpiai kategória csapatversenyében, így számára a pénteki nap a legfontosabb a vb-n. Az MTI-nek elmondta, hogy a világbajnokságon kevés esélye van a kvótaszerzésre. A 24 éves sportoló úgy nyilatkozott, hogy nehéz versenyre számít, a legjobb 32 közé kerülést jó eredménynek tartaná, a kvalifikáció kivívására pedig jövőre van nagyobb esélye, mert az olimpiákat megelőző vb-ken még jellemzően a sportágban erősebb országok versenyzői gyűjtik be kvótákat.
“Az olimpia évében viszont van esélyük a feltörekvő országoknak is. Most még nem állt teljesen össze a formám, vannak problémák a lövésekkel, de így is remélem, hogy a világbajnokságra ez rendben lesz” – fogalmazott Banda, akinek a vb után szinte rögtön újabb lehetősége lesz a kvótaszerzésre az alig két héttel később kezdődő minszki Európa Játékokon, melyen három-három tokiói hely talál gazdára a férfiaknál és a nőknél is. Mint mondta, a két verseny közül a minszkire fektet nagyobb hangsúlyt.
A fiatal íjásznak már csak azért sem lesz egyszerű dolga Hollandiában, mert a férfiaknál a nevezések alapján csúcsot jelentő 209-en vágnak neki a versenynek.
A legutóbbi öt olimpián nem szerepelt magyar íjász, 1996-ban, Atlantában Kovács Judit 45., Kiss Tímea pedig 51. lett.
A férfi csigásoknál Orosz Viktor a keddi rangsorolóval kezdi meg szereplését.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!