Az egykor szebb napokat látott Szombathelyi Haladás körül továbbra sem tisztázódtak a dolgok. Sokáig kérdéses volt, hogy mely osztályban indulhatnak a szombathelyiek, de a keret kialakítása és egy esetleges tulajdonosváltás is borzolta a kedélyeket. Múltidéző sorozatunk következő részében az 1982/83-as szezon elejét elevenítjük fel, amikor ha másban nem is, de az edzőkérdésben akkor sem állt jól a Hali.

Az előző szezont egy huszáros hajrával a 9. helyen végzett az akkor újoncként feljutó Haladás. A 18 csapatos élvonalból a Volán, a SZEOL és az ÓZD búcsúzott, míg a bajnoki címet toronymagasan a Rába ETO nyerte. Azonban hiába tűnik úgy, hogy a szombathelyiek stabil középcsapatként végeztek, a képet árnyalja, hogy az utolsó fordulókig izgulhattak a szurkolók. A rövid szünet és a spanyolországi világbajnokság után megkezdte a felkészülést a Hali.

Az első és legnagyobb gond a vezetőedzői poszt volt. Török Péter (kis képen) ugyanis hiába vállalta el a csapat irányítását, nem akarta vállalni a folytatást. Hosszas egyeztetést és rábeszélést követően mégis maradt a szakember. Profizmusát és szakma iránti elhivatottságát hűen türközi a sportnapilap számára adott interjúja:

– Sokak szerint a sikeres visszatérést követő esztendő a legkritikusabb. Ebben – hazai és külföldi példák bizonyítják – van igazság. A játékosok ugyanis hajlamosak az elégedettségre, azt hiszik, hogy ők már csak játékkal „hozni” tudják a mérkőzéseket. Nálunk már a tavasszal mutatkoztak ilyen jelek, szerencsére azonban néhány kudarc után mindenki belátta, hogy hajtás, fegyelmezettség, keménység nélkül nem terem babér a csapat számára.

Ilyen gondolatokat követően Csigó Csaba ügyvezető elnök is bizakodva várta az újabb szezont. Annak ellenére is, hogy sokkal nehezebb évre számítottak a korábbiakhoz képest. Akadtak érkezők is a csapatba: Görög István és Kanyar Sándor játékára számíthatott a szakmai stáb. Holott nagy nevekből már ekkor sem volt hiány Szombathelyen.

A Haladás VSE együttese. Felső sor balról: Török P. vezetőedző, Hegedűs, Kulcsár, Preszeller, Vörös, Eller, Gunyhó F. pályaedző, középső sor: Németh, Kiss, Tar, Pásztor, Király, alsó sor: Marton, Szarka, Garics, Horváth, Hegyi

A kapuban Hegedűs Péter jelenléte megkérdőjelezhetetlen volt. A védelemben ott volt Vörös Csaba, ifj. Szarka Zoltán és Király Ferenc is. A játékmesteri feladatokat Kulcsár Ferenc látta el, míg a támadások pontos befejezéséért Marton Róbert, Garics György, Szabó Ferenc és Hegyi Imre feleltek.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!