Ahogy beszámoltunk róla, rendkívül pozitív visszhangja lett a Szombathelyi Darts Club Sportegyesület által szervezett Darts Talent tehetségkutató megmérettetésnek. A rendezvénynek a Bercsényi Miklós Általános Iskola tornaterme adott otthont, ahová hivatalos volt Ziegenhám Medárd, aki több fiatal pályafutását indította el és a sport televízió szakkommentátoraként is fel szokott tűnni.

Hogy tetszett ez a nem mindennapi rendezvény?

– Nagyon örülök, megtisztelő, hogy meghívtak és itt lehettem ezen a tehetségkutató versenyen. Nagyon tetszett az ötlet és így utólag mondhatom, hogy a kivitelezés is. Nagy boldogság, hogy itt, Vas megyében, Szombathelyen ennyire kiemelten foglalkoznak az utánpótlásbázis növelésével, képzésével. Ennek megfelelően bizakodó vagyok, hogy egy nagyon sikeres jövő alapjait tették le a szervezők.

Hihetetlen létszámban érkeztek a gyerekek. Vajon miért tetszik nekik ennyire ez a sport?

– Ez nem korosztálytól függ véleményem szerint. Általánosságban igaz, hogy könnyű kipróbálni, elérhető áron lehet beszerezni a kellékeket. Az időjárástól is független, tehát bármikor és bárhol lehet űzni a dartsot. A testi kontakt hiánya további adalék és ha mindezt egyesületi szinten nézzük, akkor kiváló csapatépítő jellege is van. A siker fokmérője pedig épp a létszám. Az első amatőr országos bajnokságot még néhány éve alig 31 fővel bonyolítottuk le, a legnépesebb rendezvényre pedig 1400 jelentkezés érkezett.

Az SZDCSE kezdeményezése valóban ennyire fontos?

– A tehetségkutató versenyek ugyanolyan fontosak, mint az iskolákban történő képzési rendszerek. Kiemelten fontos, mert minél korábban kezdi el valaki ezt a csodálatos sportot, annál nagyobb lehetőségek nyílnak meg előtte. Remélhetőleg minél előbb felismerik ezt a döntéshozók a magasabb szinteken és több pénzt áldoznak a dartsra.

Miben vagyunk leginkább lemaradva a nagyoktól?

– Erre két évszámmal tudok felelni. Az egyik legnagyobb sztár Raymond van Barneveld már 1989-ben is rendszeresen járta a versenyeket, miközben a magyar szövetségünk csak 1991-ben alakult. Jó pár évnek el kellett telnie, hogy kialakuljon a darts sportunknak egy támogatói köre. Ezt követően jött néhány jó eredmény, amely felhívta a figyelmet országunkban a dartsra. Ugyanakkor lassú a fejlődési szakasz, mert egzisztenciálisan, éves szinten 10-12 millió forint kellene, hogy valaki profi körülmények között készüljön, napi 8-10 órás edzéssel. Ebben benne van az erőnléti, mentális fejlesztés, a matematikai fejlesztés is. Ha pedig annyit teszek még hozzá, hogy mindenképpen szükséges egy sportpszichológus is, amely havi 2 alkalommal 20-30 ezer forintba kerül, könnyen kiszámítható, hogy a fenti összeg csak egy induló tétel lenne.

Tehát az osztrákok sztárjának is ennyire aprólékos volt az útja?

– Mensur Suljovic esete sem különbözik ettől. Ő 5 éven keresztül készült a támogatói pénzekből élve, hogy napi szinten készüljön és versenyeken vegyen részt. Ez egyébként nap 8-10 órát vett igénybe tőle, hogy szép lassan feljebb léphessen a ranglétrán. Szerencsére elmondható, hogy hamarosan a magyar tehetségek is eljuthatnak erre a szintre és épp ezért fontos, hogy figyeljünk rájuk és képezzük őket.

Mi lehet ennek a fejlődésnek a kerékkötője?

– Már 12-13 éve űzöm a dartsot és nevelem a fiatalokat. Tapasztalatból mondhatom, hogy a változás nem épp a sportok felé terelné a gyerekeket. Nagy probléma, hogy a telefonok, okos készülékek, számítógépek miatt elszigetelődnek egymástól a fiatalok. Mintha érzelmileg visszaszorítaná, gátolna a kiteljesedésüket. Pedig minden szempontból előnyt jelent a darts. Fizikálisan és mentálisan is megerősödik, a számolási készség ugrásszerűen javul. Megtanul továbbá odafigyelni magára és tudja kezelni a feszültséggel teli versenyhelyzetet is.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!