Végre ismét jelentős világeseményt rendeznek a dobóatléták számára, így a hétvégén több magyar versenyző kerülhet is közelebb érhet a tokiói részvételhez szükséges szinthez.

A Téli Dobó Európa Kupát tavaly a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg és idén is el kellett halasztani, mert eredetileg a portugáliai Leiriában tartották volna meg még márciusban. Az ottani pandémiás helyzet következtében végül nem tudták vállalni a rendezést, így a helyszín a horvátországi Split lesz – olvasható a Magyar Atlétikai Szövetség honlapján.

– Azzal, hogy két hónappal elhalasztották a versenyt, remek lehetőség nyílt a dobóatléták számára, hogy ideálisabb időpontban és időjárási viszonyok közepette mérethessék meg magukat. Mivel ez egy igencsak rangos, C kategóriás versenynek számít, jó sok pontot lehet gyűjteni a világranglistára, és a tokiói rangsorban is feljebb lehet kerülni egy-egy jó eredménnyel. Az lenne az ideális, ha sikerülne olimpiai szintet is produkálni Splitben –nyilatkozta az atletika.hu-nak Kámán Bálint, a MASZ sportszakmai igazgatója.

 

Az előzetes nevezési listán összesen 20 magyar atléta neve szerepelt, közülük ketten, Pásztor Bence és a szombathelyi Varga Donát (képünkön) „csak” a tartalékok között kaptak helyet. A felnőttek mezőnyében 12-en, az U23-as versenyszámokban egy sajnálatos sérülés miatt végül 5-en mutathatják meg, hogy milyen formában vannak a szabadtéri szezon elején.

 

– Már mindenki nagyon várja, hogy versenyezhessen, hiszen a 2019-es dohai világbajnokság óta ez az első komoly nemzetközi esemény – így fogalmazott Németh Zsolt, a Szombathelyi Dobó SE mesteredzője, aki számos tanítványa révén lesz érdekelt Splitben.

 

– Bízom benne, hogy mindenki legalább az idei legjobbját nyújtja, de többüktől az egyéni csúcs sem elképzelhetetlen, Rába Dániel (képünkön) és Viszkeleti Villő egyéni csúcs formában vannak – tette hozzá a szombathelyi klub vezetőedzője, aki szerint sok minden függ majd a körülményektől, az előrejelzések alapján az idő jó lesz, 20-24 fok közötti hőmérséklettel, szombaton egy kis esővel.

A Téli Dobó OB-n és a hétvégi szombathelyi versenyen egyaránt győzedelmeskedő Rába Dánieltől megtudtuk, hogy a csütörtöki szerencsés odaérkezést követően Covid-teszten vettek részt a szombathelyi különítmény tagjai, majd ma délelőtt már – Németh Zsolt és Németh László edzők vezetésével – szemügyre veszik a spliti dobópályát is.

Érdekesség, hogy a szombathelyieknek kellett kisegíteniük a horvát szervezőket pár kalapáccsal, akik beugróként nem tudtak elég sportszert előteremteni a számban induló bő 100 atléta megfelelő versenyeztetéséhez.

A magyar csapat csütörtök délelőtt indult Splitbe, és a negatív PCR-tesztek azt jelentik, hogy mindenki ott lehet a dobókörben, aki elutazott. Sajnos Kövér Fanni, az április utolsó napjaiban, Gödöllőn korosztályos csúcsot elérő gerelyhajító-tehetség hajlító-sérülése miatt visszalépni kényszerült az U23-as kategóriában való indulástól. Nélküle is négy magyar gerelyhajító versenyez majd a hétvégén, közülük Szilágyi Réka és Rivasz-Tóth Norbert egyaránt Varga Lőrinc tanítványa.

Az olimpiára dobóatlétáink közül eddig Gyurátz Réka, Márton Anita és Halász Bence (képünkön) már biztosították a helyüket.

 

 

 

Közülük Gyurátz Rékától most is jó eredmény várható, Márton és Halász pedig ezúttal nem lesz ott a mezőnyben.

 

 

 

Ott lesz viszont az olimpiai bajnok Pars Krisztián, aki korábban már ötször is megnyerte ezt a versenyt (2004, 2009, 2011, 2013, 2015).

Az első Dobó Európa Kupát 2001-ben rendezték meg Nizzában, az azóta lebonyolított 19 esemény alapján Magyarország az összesített éremtáblázaton az előkelő 5. helyet foglalja el. 9 arany, 7 ezüst és 3 bronz a mieink eddigi termése a felnőttek között. Nálunk csak az oroszok, a németek, a fehéroroszok és a lengyelek szereztek több aranyérmet.

A mezőny rendkívül erős lesz, hiszen nem csak a magyar atléták vannak már kiéhezve a versenyzésre. A kalapácsvető Anita Wlodarczyk térdműtét után áll dobókörbe, aki a gerelyhajító Barbora Spotakovához hasonlóan a nyáron harmadik olimpiai aranyérméért küzdhet meg Tokióban. A németek gerelyhajító sztárja, Johannes Vetter már 91.50 méternél jár a szezonban – vele ellentétben a négyszeres világbajnok lengyel kalapácsvető, Pawel Fajdek itt mutatja meg magát először az idényben.

Dobó Európa Kupa, Split, a magyar csapat, felnőttek:

női diszkoszvetés: Kerekes Dóra (Nyíregyházi Sportcentrum) női gerelyhajítás: Moravcsik Angéla (MTK Budapest) és Szilágyi Réka (Debreceni Sportcentrum), női kalapácsvetés: Gyurátz Réka (Szombathelyi Dobó SE) és Viszkeleti Villő (Szombathelyi Dobó SE), női súlylökés: Veiland Violetta (Szegedi VSE), férfi diszkoszvetés: Huszák János (FTC) és Szikszai Róbert (Nyíregyázi Sportcentrum), férfi gerelyhajítás: Rivasz-Tóth Norbert (Szolnoki MÁV SE), férfi kalapácsvetés: Rába Dániel (Szombathelyi Dobó SE) és Pars Krisztián (Szombathelyi Dobó SE), férfi súlylökés: Tóth Balázs (Nyíregyházi Sportcentrum)

A Dobó Se fotóján a csapat tagjai: Gyurátz Réka, Németh Zsanett, Vizkeleti Villő, Kerekes Dóra, Rába Dániel és Pars Krisztián. Edzőik: Németh Zsolt és Németh László.

U23-asok:

női súlylökés: Beregszászi Renáta (Kecskeméti ARC), női kalapácsvetés: Németh Zsanett (Szombathelyi Dobó SE), férfi gerelyhajítás: Járvás Máté (UTE), férfi kalapácsvetés: Czeller Gábor (VEDAC), férfi súlylökés: Kovács László (Ikarus BSE).

 

A spliti világversenyen szombaton a férfi, vasárnap a női kalapácsvetők állnak dobókörbe. Az eredményeket kövesd nálunk!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!