A Szent Márton Gála november 13-i történéseiről és a sporttal kapcsolatos 2020-21-es életmű-díjasokról ITT már olvashattak, a sport szakmai díjasokról pedig IDEkattintva értesülhettek.

Az alábbiakban a polgármester emlékérmével kitüntetettet ismerhetik meg.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesterének Emlékérme” kitüntetést adományozta Ekler Luca paralimpiai bajnoknak a tokiói paralimpiai játékokon elért eredményeiért.

Ekler Luca Anna 1998. október 28-án született Győrben, családjával először Sopronba, majd azt követően Szombathelyre költöztek.
2009-ben stroke-ot kapott, melynek következtében lebénult a bal oldala. Fokozatos fizioterápiás és gyógytornás kezelés után az állapota javulni kezdett, ebből mára a bal kézfején maradtak látható tünetek.

Gyermekkorában versenyszerűen teniszezett, ezt sérülése miatt nem tudta folytatni. Felépülése után több sportot is kipróbált, végül az atlétikára esett a választása. Első edzője Halmosi Zoltánné volt, ezután nevelőedzőjével, Lengyák Györggyel folytatta a munkát. Pályafutásának ezen szakaszában az épek között versenyzett.
2017-ben a Testnevelési Egyetemen kezdte meg tanulmányait és Sport-és rekreáció-szervezés szakos hallgatóként végzett.
2018-ban az egyesület színeiben harmadik helyezést ért el távolugrásban az U23-as országos bajnokságon, valamint meghívót kapott a magyar korosztályos válogatottba.
A parasportba 2018-ban kapcsolódott be. A hazai és nemzetközi klasszifikációs vizsgálatot követően Rietiben rendezett világkupán mutatkozott be a paraatléták között a T38-as kategóriában.

Eddigi kitüntetései:
• Az év női para sportolója 2019.
• Az év vasi embere 2019.
• Az év egyetemi sportolója 2019.
• Az év para atlétája 2018., 2019., 2020.
Eredményei:
• Európabajnok, távolugrás T38 kategória – Berlin 2018
• világbajnok, távolugrás T38 kategória – 2019. Dubai
• világbajnokság 2. helyezés, 100, 200 méteres síkfutás T38 kategória – 2019. Dubai
• Európa-bajnok, 400 méteres síkfutás, távolugrás T38 kategória – 2021. Bydgoszcz (POL)
• Paraolimpiai bajnok, távolugrás – Tokió 2021.

Ahogy vezető fotónkon is láthatják, Luca távollétében nagymamája, Ekler Józsefné és édesapja, Ekler József vette át az elismerést.

xxxx

November 19-én este már személyesen is találkozhattunk a kitüntetettel. Történt ugyanis, hogy a Palace Bistro&Club különtermében Ekler Luca volt a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület vendége, itt idézte fel a tokiói játékok emlékezetes pillanatait.

 

A program előtti alkalmat használtuk ki, hogy gratuláljunk neki és rövid interjút készítsünk vele. 

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!