Lassan 30 éve rendezik meg a Szent Márton díjátadó gálát, ahol Szombathely városa meghatározó emberei vehetik át szakmai és életmű díjaikat, kitüntetéseiket. Áldozatos munkájuk, tevékenységük követendő példa az utókor számára.

– A járvány sok mindent felülírt, így a szokásos gálát sem lehetett megtartani a 2020-as évben, de az emlékezést és az elismerést akkor sem vehette el tőlünk semmi. Idén a város leghíresebb szülöttjére emlékezve megbecsülést kapnak azok, akik a saját területükön adtak Szombathelynek, az itt élőknek. Régóta tudjuk és hisszük, hogy Szombathely nem lehet a holnap városa a múlt értékei nélkül. Szent Márton nemzeti, nemzetközi öröksége és emléke egy ilyen érték számunkra és a polgáraink számára is. Szent Márton nemcsak az elismert szakembereknek, a kiváló tudósoknak és szeretett művészeknek, hanem a mindennapok emberének is példát mutat: a nép szentjének szellemi hagyatéka és története a jótékonyság, a segítés és az egyszerűség hármasának ötvözete. Nincs Szombathely Szent Márton nélkül, ahogy Szent Márton sincs Szombathely nélkül – fogalmazott a szombati díjátadás előtt dr. Nemény András polgármester.

Ünnepi beszédében dr. Nemény András szombathelyi polgármester azt is kiemelte, hogy egy ember élete a közösségben való feloldódás révén válik teljessé. És ez a közösség a válasz a vírus adta kihívásokra.

Ezután Bujtás Ervin előadásában felcsendült a Szombathely dal, majd Szent Márton Napja alkalommal immár huszonötödik alkalommal kezdődött el a Szent Márton Díjátadó Gála. A pandémia okán a tavaly elmaradt rendezvény miatt idén a 2020-as és 2021-es kitüntettek egymást követve vehették át elismeréseiket.

Az életmű-díjasok között köszönthettük a „Szombathely Sportjáért Életmű-díj” kitüntetettjeit. Az ez aelismerés annak a személynek adományozható, aki hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – a testnevelés és a sport területén kiemelkedő tevékenységet végzett, és munkájával közmegbecsülést szerzett.

A díjat 2020-ban Horváth Tihamér kapta.

A laudációból kiderült, hogy első kinevezését 18 évesen kapta meg Felsőszölnökön, majd a megye több iskolájában tanított.

Szombathelyen edzőként kezdett. 1971-ben a testnevelés tagozatos osztályokat indító Derkovits Gyula Általános Iskolába hívták, ahol nyugdíjazásáig 33 évet dolgozott. Ő volt a testnevelés munkaközösség vezetője.

Az évek során nagyon sok tanítványával szerettette meg a mozgást, mindig hangsúlyozva az egészséges életmód fontosságát. Személyes példájával, motiválva közösséget formált. A gyerekeket szülőkkel együttműködve buzdította egyre jobb teljesítményre. Kapcsolatot tartott az egyesületekkel, értő szemmel ápolta a tehetségeket. Eredményességét több sportágban Országos Diákolimpiai címek és helyezések fémjelzik atlétikában, kézilabdában, tornában. Igazi „sokoldalú testnevelő”.

Egyik ötletgazdája városunkban az iskolai úszásoktatás elindításának. A Derkovits Iskolában is szervezett úszóosztályokat, s még nyugdíjasként is visszajárt oktatni. Évekig a legjobb úszók az ő keze alól kerültek ki.

Szintén nagy szerepet játszott a rendkívül népszerű „Gyere velünk, csináld velünk, csináld jobban!” alsó tagozatos vetélkedő szombathelyi indításában. Ennek a feladatsornak az Országos Diákolimpiává fejlesztése is az Ő érdeme, amely 1989 óta a Derkovits Iskola és Szombathely sikersportága.

A „Játékos sportversenyek” országos munkabizottságának alapító tagja.

Testnevelő kollégáit szakfelügyelőként, majd megyei szaktanácsadóként segítette, továbbképzéseket, tanfolyamokat szervezett. Folyamatosan publikált. Az Apáczai Kiadó gondozásában Kerettanterv és tanmenetjavaslata, illetve számos Testnevelési kézikönyve jelent meg.

Munkáját kitüntetések sorával ismerték el. Többek között Derkovits Emlékplakett, Kiváló Munkáért díj, Kiváló Pedagógus munkáért díj, Miniszteri Dicséret, Unger József-díj, Kiváló testnevelő munkáért kitüntetés.

Az iskola tantestületének megbecsült és meghatározó tagja volt. Nyugdíjasként sem szakadt el a Derkovits Iskolától, rendszeresen nyomon követi eredményeiket és örömmel látogat vissza a találkozókra, rendezvényekre. Szabadidejében ma is aktívan sportol, rendszeresen teniszezik.

A 2021-es díjat Halmosné Móricz Éva vehette át. 

Éva nemcsak iskolai, hanem városi, illetve megyei szinten is elismert szaktekintély. Középiskolai testnevelő tanár, gyógytestnevelő, diplomás sportoktató atlétika, torna, úszás, kosárlabda, röplabda és kézilabda sportágakban. Aktív testnevelőként mindig célja volt, hogy a rábízott gyermekeknek mind a testnevelés órán, mind a torna, atlétika, röplabda edzéseken – a legmagasabb szakmai és pedagógiai felkészültséggel biztosítsa a képzést, a rendszeres felkészülést, tehetségük kibontakozását. A diákokkal végzett közös munka eredményességét bizonyítja, hogy a gyerekek hosszú éveken át rendszeres részvevői voltak az országos diákolimpiai döntőknek.

Kiemelkedő testnevelői-, illetve pedagógusmunkáját évről-évre elismerte a város, és több esetben méltatta eredményességét és elhivatottságát.
2019-ben átvehette Budapesten a Testnevelési Egyetem Aranydiplomáját, melyet az 50 éven át kifejtett értékes szakmai tevékenységének elismeréseként kapott.
Szakmai és pedagógiai tudására bármikor lehetett építeni, hiszen éveken keresztül vezetőségi tagja volt a Vas Megyei Testnevelő Tanárok Egyesületének, illetve a Városi Diáksport Bizottságnak.
Nyugdíjazásáig a Vas megyei Pedagógiai Intézetben szaktanácsadó volt, a megyei középiskolák testnevelésének és diáksportjának segítése, tanácsadása, koordinálása volt a célja.
Egész életét áthatja a sport iránti elkötelezettség, annak szeretete, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy a mai napig aktív. Jelenleg is sportszervező-sportmenedzser, illetve részt vesz a sportedzők felkészítésében felnőttképzés keretén belül. Szakmailag nyitott és naprakész, és mindez párosul a példaszerű hivatástudattal, gyermekszeretettel, empátiával, segítőkészséggel.

A Szent Márton Gála 2020-2021-es díjazottjai

 

 

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!