A június 17-től várhatóan július 7-ig tartó torna győztese megküzdhet a világbajnoki címért, amit Magnus Carlsen birtokol immár kilenc éve. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a leendő győztes a norvéggal meccsel a címért. Ugyanis Carlsen korábban kijelentette, hogy csak akkor hajlandó újra vb-döntőt vívni, ha Alireza Firouzja nyeri a vb-jelöltek tornáját, mert más ellenfél nem motiválná. Később csak annyit mondott erről, hogy nem biztos, hogy leül játszani.

Kérdés, hogy a norvég világelső ezt mennyire komolyan gondolta, mindenesetre a Nemzetközi Sakkszövetség hozott egy határozatot, mely szerint, ha a világbajnoki címről döntő páros mérkőzésen Carlsen és a leendő kihívó közül valaki nem akar játszani, akkor a vb-jelöltek tornájának második helyezettje ugrik be. Ha ő sem ül asztalhoz, akkor a Madridban harmadikként végző meccselhet a címért. Így igencsak megéri küzdeni a dobogós helyekért is, mert nem biztos, hogy csupán pénzdíj jár értük.

Rapport Richárd, aki az elmúlt hetekben nemcsak a játékával, hanem az országváltásával is felhívta magára a figyelmet, már jó ideje nem nyilatkozik a médiumoknak, ez alól kivételt jelentenek a különböző versenyek, tornák hivatalos oldalai, de ennek praktikus oka is van.

Rapport Richárd gyakorlatilag megállás nélkül versenyzett az év első felében, és többnyire eredményesen. A legfontosabb, hogy a Grand Prix-sorozaton keresztül kvalifikálta magát a vb-jelöltek tornájára, illetve előtte Wijk aan Zee-ben is értékes harmadik helyet szerzett. Értékszáma folyamatosan emelkedett, májusban az ötödik helyen is állt.

Azonban a menetelés megviselte a 26 éves szombathelyi születésű sakkozót, és júniusra három helyet veszített a világranglistán. Ezért észszerű döntést hozott, amikor visszalépett a stavangeri szupertornától, ahol pedig olyanokkal meccselhetett volna, mint Carlsen vagy az indiai Viswanathan Anand. Így viszont pihentebben ülhet asztalhoz a spanyol fővárosban.

A nyolctagú mezőnyben mindenki két játsz­mát vált egymással. Az így lejátszott 14 parti alapján hirdetnek győztest. Pont­azonosság esetén rövidített játékidejű játszmák döntenek. Minden partiban 120 perc alatt 40 lépést kell megtenni, utána 60 perc alatt további 20-at. Ezután a játékosok 15-15 percet kapnak a parti teljes befejezésére, a 61. lépéstől kezdve lépésenként 30 másodperc jóváírással.

RAPPORT PROGRAMJA MADRIDBAN
1. forduló (június 17.): Jan-Krzysztof Duda (lengyel)–Rapport Richárd
2. forduló (június 18.): Rapport–Alireza Firouzja (francia)
3. forduló (június 19.): Ting Li-zsen (kínai)–Rapport
4. forduló (június 21.):
 Rapport–Hikaru Nakamura (amerikai)
5. forduló (június 22.): Fabiano Caruana (amerikai)–Rapport
6. forduló (június 23.): Teymur Racabov (Tejmur Radzsabov, azeri)–Rapport
7. forduló (június 25.): Rapport–Jan Nyepomnjascsij (orosz, FIDE)
8. forduló (június 26.): Rapport–Duda
9. forduló (június 27.): Firouzja–Rapport
10. forduló (június 29.): Rapport–Ting Li-zsen
11. forduló (június 30.): Nakamura–Rapport
12. forduló (július 1.): Rapport–Caruana
13. forduló (július 3.): Nyepomnjascsij–Rapport
14. forduló (július 4.): Rapport–Radjabov

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!