Korábban már megírtuk, hogy a Vas Megyei Triatlon Szövetség, a Pannonsport Kft. és a Szombathelyi Önkormányzat összefogásának köszönhetően folytatódik a több évtizedes múltra visszatekintő Vasi Vasember. Az olimpiai távú triatlon erőpróba amatőr ranglista, valamint váltóversenyként kiemelt helyen szerepel a sportolók naptárában.

A várva-várt verseny előtt, a csütörtöki sajtótájékoztatón dr. Nemény András polgármester azt hangsúlyozta, hogy a Vasi Vasember 1984 óta értéket jelent, de már egy különleges érzés is kapcsolódik hozzá. Ezután személyes ambícióit is megfogalmazta.

– Rajta van a bakancslistámon a Vasi Vasember, azt tervezem, hogy 50 éves koromig teljesítem. Sajnos már nem sok időm van a megvalósításig, ráadásul együtt, egymás után még nem próbáltam a 3 sportágat – nyilatkozta, majd hozzátette, hogy szombaton is kijön és szurkol majd a vasembereknek.

A szervező Pannonsport Kft. kommunikációs specialistája, Soós Hajnalka kiemelte, hogy a 3 kategóriában megrendezendő verseny résztvevői szombaton 3 időpontban startolnak el. A férfiak 11 órakor, a szeniorok 11.15-kor, míg a hölgyek és a váltók 11.30-kor csobbannak a Csónakázó tó vízébe.

 

Újdonságok

A 38. Vasi Vasember triatlonverseny lebonyolítását tekintve nem, az útvonalat illetően viszont tartogat meglepetéseket. A versenyközpont a megszokott helyszínen, a Fedett uszodával szemben a Csónakázó tó mellett felállított sátornál lesz. Innen startol majd a mezőny, amelyre elsőként egy 1450 méteres úszás vár – a tóban bójákkal kijelölt útvonalon zajlik majd.

Ezt követően pattannak nyeregbe a versenyzők. A kerékpározást illetően picivel több, mint 40 kilométer vár a mezőnyre, mert a sportolók biztonsága miatt új szakaszon tekerhetnek a résztvevők. A régi bucsui útszakaszon a Magyar Közút kijavította a sérült burkolatot, ezt használják majd a versenyzők is. Végül 10 kilométer futással zárnak a triatlonisták.

Az útvonal – amely tavaly is jól vizsgázott – ezúttal is keresztül vezet majd a Múzeumfalun. A szervezők elárulták, hogy tavaly 420 fő vett részt a vasember küzdelmein. Ezt a résztvevő számot szeretnék idén túlszárnyalni.

A rutinrókák

A sajtótájékoztatót megtisztelte jelenlétével Varjú Gábor is, aki balesete előtt szinte minden esztendőben, így még tavaly is javított legjobb időeredményén, és 2 óra 17 perces idővel győzte le önmagát. Sajnálatos balesete után sem adta fel, pedig mellkas alatt teljesen lebénult.

– Még tart ugyan a rehabilitációm, de szeretném hamarosan parasportolóként teljesíteni a távot. Addig sem ahgyja ki a családom a Vasi Vasembert, szombaton 15 éves fiam váltóban indul, futóként teljesíti majd a távot – tette hozzá.

A szervezők hozzátették, hogy a cél a biztonság, ezt pedig majd a szükséges útlezárások és útvonal biztosítások szolgálják.

F_2022_10_Julius_9

A Vasi Vasember 38 éves történetében már csak két sportoló, Garami Árpád és Kapolcsi Imre, akik valamennyi Vasembert teljesítették, sőt! Kapolcsi Imre már negyvenedszer indul, hiszen Ő akkor is teljesítette a távot, amikor a versenyt nem rendezték meg.

– Nem lesz könnyű, sajnos én is érzem magamon a Covid utóhatásait: Lehet, hogy nem sikerül szintidőn belül célba érnem, de igyekezni fogok és teljesíteni akarok. Amikor 1984-ben elkezdtük, sokáig négyen voltunk, akik minden évben elindultunk és célba is értünk (ez a fotó 2016-ban készült),  mára csak ketten vagyunk, akik a kezdetektől jelen vagyunk, de egyelőre nem akarja egyikünk sem abbahagyni – fogalmazott Kapolcsi Imre, aki már bejárta a távot és a többi résztvevőnek jó tanácsként elmondta, hogy Náraiban nem történt meg az útfelújítás, talán jövőre végeznek, a Külső Nárai úton sok mélyedés van, nem szabad belehajtani, emellett ellenszél is nehezíti majd a táv teljesítését.

A szervezők

Kalmár Attila, Pannonsport Kft. ügyvezetője elmondta, hogy 2000-ben a pénztelenség miatt elmaradt a verseny, de azóta minden aktuális városvezetés a verseny mellé állt.

Mi már 2003 óta, tehát összességében huszadszor rendezzük meg a Vasi Vasembert, ezúttal is töretlenül. A hazai triatlonsport ikonikus rendezvénye ez, amelynek a névválasztása is kiváló volt, hiszen a földrajzi kötődés mellett az embert próbáló sportteljesítmény is visszaköszön az elnevezésben – fogalmazott Kalmár Attila, akitől azt is megtudtuk, hogy a nevezési díjakat tekintve az egyik legolcsóbb triatlonverseny a Vasi Vasember.

A Pannonsport Kft. ügyvezetője hozzátette: Meg kellett újulnunk folyamatosan, ezt a célt szolgálja a kerékpártárolók bővítése, valamint, hogy mindhárom résztávon elfogadunk helyszíni nevezést is, akár 10-10 fő is jelezheti részvételét a verseny előtti percekben.

Érdekesség, hogy az indulók 20%-a Vas megyei illetőségű, a lebonyolítást 250 közreműködő, önkéntes segíti majd, ők is szívügyüknek tekintik a programot.

A Vasi Vasembernek egyébként 4 biztos anyagi forrása létezik: Szombathely MJV támogatása biztonságot jelent a rendezőknek, emellett a Magyar Triatlon Szövetség is támogatja a versenyt, de a szponzori kör bővülése és a nevezési díjak is stabilitást adnak.

Soós Hajnalka elmondta még, hogy az önkéntesek mellett a rendőrség és a polgárőrség is sokat segít majd, de a felsőcsatári focicsapat is segít majd frissíteni a résztvevőket.

– Jó hír, hogy már applikáción keresztül is elérhetők lesznek a forgalmi változások, az elterelések, szükség esetén érdemes felkeresni a google navigációt. Az időjáráselőrejelzések szerint szombaton késő délelőtt 24-26 fok és enyhe északi szél várható, eső nem lesz – árultal el Soós Hajnalka.

A Vasi Vasember versenyen mindhárom kategóriában a kialakult abszolút sorrendben hirdetnek eredményt, a győztesek 100, a második helyezettek 70, míg a bronzérmesek 40 ezer Ft-ot vehetnek át. Azt is megtudtuk, hogy a Vasi vasembert teljesítők mindegyike érmet kap, az eredményekről pedog az evochip.hu ad majd folyamatos tájékoztatást, de mi is jelen leszünk és sok-sok fotót is hozunk majd.

Ki ne hagyd a versenyt és szurkolj Te is a vasembereknek!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!