NŐI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SPLIT
AZ 5. HELYÉRT
MAGYARORSZÁG–IZRAEL 18–7 (3–1, 5–2, 6–1, 4–3)

Split, 200 néző. V: Dulith (holland), Cabanas (spanyol)

MAGYARORSZÁG: Magyari A. – Szilágyi D. 2, GURISATTI 5, Máté Zs., Parkes 1, Garda 2, Vályi V. 1. Csere: Kiss A. (kapus), LEIMETER 4, Dömsödi, Farkas T., Peresztegi-Nagy, FARAGÓ K. 3. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

IZRAEL: Peresz – Hochberg, Sztrugo, Futorian, Szaszover 1, JAKOBI 3, Bogacsenko 2. Csere: Hochberg, Ben David, J. Farkas, Menakerman, Lindhout 1. Szövetségi kapitány: Dimitriosz Mavrotasz
Gól – emberelőnyből: 7/5, ill. 10/3
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. 3/2
Gól – ötméteresből: 5/4, ill. 2/1
Kipontozódott: Peresztegi-Nagy (28. p.), Farkas T. (28. p.)

MESTERMÉRLEG
Bíró Attila: – Az ötödik helyet kötelező volt elérni a csapatnak, és azt gondoltam, emellett meg kell oldani azt is, hogy négy gólon tartsuk az ellenfelet. Ugyan soknak tartom az ellenünk ítélt tizennyolc személyi hibát, azért védekezhettünk volna picivel fegyelmezettebben is. Az eredménnyel nem vagyok elégedetlen, teljesen vállalható a tizenegy gólos különbség. A négygólos limitet nem sikerült tartani, s ha már a szankciók világában élünk, én is szankcionálok, de a három kilométeres úszást kisujjból kirázzák a lányok.

Dimitriosz Mavrotasz: – Nagyon nehéz meccs volt, de hát a világbajnoki ezüstérmessel játszottunk. A mérkőzés nagy részében a játékosok betartották a taktikai utasításokat, ám a magyarok agresszív szoros védekezése miatt néha elveszítették a koncentrációjukat. Nekem az a legfontosabb, hogy az izraeli válogatott ma már a szó legszorosabb értelmében vízilabdázik. Előzetesen az volt a célunk, hogy megszerezzük a hatodik helyet, nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan és amilyen teljesítménnyel elértük ezt a pozíciót.

ÖSSZEFOGLALÓ

Nehézkesen indult az Európa-bajnokság utolsó mérkőzése a magyar női vízilabda-válogatottnak, de hát senki sem úgy készült, hogy a mieink befejezik a szereplésüket, mire elkezdődnek az éremcsaták. Azonban ezúttal mindössze az ötödik helyért játszhattak, és szemlátomást lassan pörögtek fel az Izrael elleni találkozóra.

Bíró Attila szövetségi kapitány az ötödik hely kötelező megszerzése mellett még egy célt tűzött ki a csapatnak, amely mindössze négy gólt kaphatott büntetlenül az izraeliektől, minden további beengedett lövés egy kilométeres úszást vont maga után.

Nem könnyítette meg a mieink dolgát, hogy a játékvezetők szétfújták a mérkőzést, mindenért szórták a kiállításokat és az ötmétereseket, ráadásul teljesen következetlenül. A magyar válogatott azért szépen lassan bemelegedett, és amikor éppen egyenlő létszámban védekezhetett, gyakorlatilag megfojtotta ellenfelét. Támadásban is jöttek egymás után a szép megoldások, Gurisatti Gréta pedig az önzőség legkisebb jele nélkül szépen csendben bebiztosította a gólkirályi címét, amiről utólag annyit mondott, bármikor elcserélné a négy közé jutásra. Leimeter Dóra hibátlan lőlappal zárt, Faragó Kamilla is háromszor a kapuba talált, leginkább ezt a hármast lehet kiemelni.

Az utolsó negyed előtt a mieink közben elérték a négygólos kapott limitet, öt perccel a vége előtt pedig az is biztossá vált, hogy ennek úszás lesz a vége. A három kettős emberelőnnyel megtámogatott izraeliek végül hétnél álltak meg, így játékosaink három kilométert gyűjtöttek össze, ami azért nekik nem valami nagy büntetés.

A magyar válogatott tizenegy góllal, 18–7-re győzött az izraeliek ellen, és legalább a szépségtapaszt jelentő ötödik helyet megszerezte, ha már ezúttal kiszorult a legjobb négy közül.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!