Kétségkívül nagy előny, hogy a katari futball-világbajnokság helyszínei egy viszonylag kis területre korlátozódnak (akár Vasban is megrendezhetnék a tornát), de az már kezdetektől látszott, hogy a főváros, Doha nem képes több százezer látogatónak egyszerre szállást nyújtani. Erre az egyik válasz az lett, hogy sátortáborokat és konténerlakásokat állítottak fel, míg az igényesebb vendégek a dohai kikötőbe beparkoló luxus-óceánjárókon is foglalhattak szállást.

Nem volt ez egy egyedi ötlet a sport világában, igaz a 2016-os olimpián az amerikai kosárlabdacsapat vonult el hajóra az olimpiai falu helyett. A luxushajós megoldás egyébként több szempontból is előnyös, hisz a Katarban érvényben lévő alkoholtilalom miatt így a legegyszerűbb elkülöníteni a szomjazó szurkolókat.

Fotó: telex.hu

Doha kikötőjébe három nagy luxushajó futott be, az MSC World Europa, az MSC Poesia és az MSC Opera. A három óceánjáró körülbelül 10 ezer vendégnek tud szállást adni, ami tényleg nagy segítség a szűkös szállodakapacitású vb-nek. Két hajó, az MSC World Europa és az MSC Poesia, úgynevezett FIFA-charter, tehát a futball-világszövetség bérelte ki, majd szervezte a helyek értékesítését, míg az MSC Opera szállásait az anyacég adja ki. Utóbbira  sikerült feljutnia a telex újságírójának is.

A 13 emelet magas, 275 méter hosszú, 66 ezer tonnás Opera mellett simán elvesznek azok a háromszintes épülettel felérő jachtok, amelyeken szintén lehet szállást bérelni.

A tudósító szerint a hajóra gyakorlatilag bárki felmehet körülnézni, de ehhez 50 eurót ki kell csengetni, és gyakorlatilag úgy kezelnek, mintha egy másik országba lépnél be. Elkérik és beszkennelik az útleveledet, fotót készítenek rólad, majd az adataidat hozzákötik egy plasztikkártyához, amelyet aztán többször is ellenőriznek a hajón. Ahogy a vb egészére jellemző, a cuccodnak és neked is át kell menned a fémdetektoros kapukon, a biztonságot is nagyon komolyan veszik.

Az alkohol kínálat kielégítő. Fotó: telex.hu

A sörökért egységes, 15 euró/korsó árat kell fizetni, de lehet kapni Budweiser mellett Heinekent és Beck’set is. Aki bort szeretne inni, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, 50 euró körül van a legolcsóbb palack, de 200 euróig is felmegy ára néhány fajtának.

A teljes túra leírása ide kattintva elérhető. 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!