Ötször találkozott eddig Magyarország és Franciaország a Davis-kupában, s ebből négyszer a mieink februári vendégei győztek, így a Nagy Zoltán szövetségi kapitány vezetésével felálló, Fucsovics Márton, Piros Zsombor, Marozsán Fábián, Valkusz Máté, Fajta Péter összeállítású válogatotton a sor, hogy szépítsen az örökmérlegen.

Legutóbb 1994-ben, a világcsoport döntőjének első fordulójában a francia csapat fogadta Besanconban Noszály Sándort, Krocskó Józsefet, Markovits Lászlót és Nagy Viktort – egyedül Krocskó tudott nyerni első meccsén egyesben Henri Leconte ellen, így 4–1-es vereséget szenvedett az együttes. 2018-ban jutottak fel harmadszor az elitbe a mieink, az új lebonyolítási rendszerben azóta ki sem estek, bár világdöntőbe kerülni eddig csak 2020-ban sikerült a belgák legyőzésével: a debreceni Főnix Csarnokban rendezett viadalon szoros csatában 3–2-re nyertek a mieink.

A koronavírus miatt egy évvel később, Torinóban rendezték meg a finálét, a magyarok a D-csoportban Horvátországgal és Ausztráliával vívtak meg a továbbjutásért, s mindkét párharcot elvesztették, bár Piros Zsombor hatalmas bravúrral megnyerte egyesmérkőzéseit, a tavalyi selejtezőben nem tudta kihozni magából az extra teljesítményt Ausztrália ellen.

A franciákkal szemben is elkél a kitűnő játék, mert egyesben három, párosban egy top ötvenes játékossal érkezik Tatabányára az ellenfél, Fucsovics Mártontól a rutinjára, Pirostól a fiatalos lendületre lesz szükség, hogy meglegyen a győzelem, s az is nagy segítség a magyar csapatnak, hogy a múlt évben Marozsán Fábián rengeteget fejlődött, immár a Grand Slam-selejtezőt érő 174. helyen áll a világranglistán. Ha Valkusz Máté egészségesen áll a kapitány rendelkezésére, ő is bevethető lesz – Marozsánnal az ausztrálokat párosban tavaly nagyon meglepték, a csapat ötödik tagja, Fajta Péter egyelőre ITF-tornákon bontogatja szárnyait.

A közönség izgalmas, kiélezett csatára számíthat, amelyen a mieinknek a hazai szurkolók támogatása is sokat segíthet.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!