Pénteken és szombaton a Nemzeti Atlétikai Központ adott otthont a 128. Atlétikai Magyar Bajnokságnak, amely az első hivatalos verseny volt Kelet-Közép-Európa legmodernebb atlétikai létesítményében.

A belépés a magyar bajnokságra ingyenes volt, pénteken már 15:35-kor megkezdődtek a programok és kb. 21:30-ig tartott, a második napon, vagyis szombaton pedig 16:20 és kb. 21:30 között zajlottak az események. Az atletika.hu szerint akadt az ob-nak olyan pillanata, amikor egyszerre 4-5 dolog történt a szemünk előtt – ahogyan sok mással, úgy a szervezők ezzel is a vb-t szerették volna szimulálni.

Az egyik leginkább várt esemény a férfi kalapácsvetők döntője volt. A szombat este azonban nemcsak a nehézatlétákról szólt, hiszen pár perccel a kalapácsvetés fináléjának vége előtt a debreceni Kozák Luca nemcsak megnyerte a 100 méteres női gátfutást, de a 12.72-es időeredménye egyben az első párizsi olimpiai kvótát is jelentette számára és a magyar atlétikának egyaránt.

Visszatérve a kalapácsvetésre, a címvédő Halász Bence csupán az 1. sorozat végén nem vezetett, aztán átvette az 1. helyet Varga Donáttól, 76.39 méteres 2. sorozatbeli dobásával élre állt és nagyon magabiztosan szerezte meg az elsőséget. A 3. sorozatban 76.37, majd 77.38 sikeredett és jött a már-már ,,legendás” ötödik sorozat, amikor is 77.52 méterig repült a szer, ez volt a legjobb kísérlet, hiszen az elsőhöz hasonlóan a hatodik is érvénytelen volt.

Érdekesség, hogy a nőknél és a férfiaknál is csak szombathelyi dobók álltak fel a kalapácsvetés dobogójára. Halász Bence a győzelem után elmondta, hogy ,,már látja az alagút végét”. Hozzátette: a technika jól működött és 1 hónap múlva elérhető lesz a 80 méter.

Nagyon jól éreztem magam, előzetesen izgultam, milyen lesz a dobókör felülete és a ketrec, de szerencsére Maca (Németh Zsolt mesteredző – a szerk.) elrendezte, kijavította a hibákat, megcsiszolta a kör felületét és így extra profi szintű körülmények vártak ránk. Sajnos a 78 méter még nem jött össze, de nem búsulok, mert végre az utóbbi 2-3 hétben elindult a javulás a formát illetően és most még maradt is benne, de ez a jó. Mi lenne ha nem maradt volna és ekkora?! – fogalmazott érdeklődésünkre Halász Bence.

A sorozatban hetedik felnőtt országos bajnoki elsőségét jegyző kalapácsvető szerint remek verseny volt az atlétikai OB, és, ha tovább halad az úton, 1 hónap múlva meglesz a 80 méter is. A vb-bronzérmes mögött a nagyon stabilan dobó Varga Donát szerezte meg az ezüstérmet, míg a tőle elvártnál kicsit gyengébb eredménnyel lett bronzérmes Rába Dániel.
kalapácsvetés:
1. Halász Bence (Dobó SE) 77,52 m
2. Varga Donát (Dobó SE) 75,26
3. Rába Dániel (Dobó SE) 72,47
Nemcsak a férfiaknál, de a hölgyeknél is elsöprő szombathelyi hegemónia uralkodott, valamennyi dobogós helyezést a Dobó SE kiválóságai szerezték meg.
kalapácsvetés:
1. Gyurátz Réka (Dobó SE) 69,66 m
2. Németh Zsanett (Dobó SE) 64,61
3. Viszkeleti Villő Anna (Dobó SE) 63,63
Az országos bajnokság után szinte az összes atléta, így az M4Sport-nak nyilatkozó szombathelyi lányok is kiemelték, hogy hatalmas élmény volt a Nemzeti Atlétikai Központban versenyezni. Gyurátz Réka sorozatban nyolcadszor lett magyar bajnok kalapácsvető!!!
Gratulálunk a győzteseknek és az érmeseknek és az értékes helyezéseket elérteknek!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!