A “nyugat-dunántúli el clásicó” históriája 1924-ig tekint vissza, közel száz éve rendezték tehát az első barátságos találkozót, 1929-ben pedig az első tétmeccset bonyolították le – mindkétszer a Haladás győzött. Aztán a vasiak 1936-ban felkerültek az NB I-be, így hosszú évtizedeken át más utakon járt a két klub. A Zete a 70-es évekre erősödött meg, így 1973 óta íródik a két egyesület közös NB I-es történelme. Eddig 55-ször mérkőztek meg a legmagasabb osztályban: hajszálnyival az egerszegiek állnak jobban, de a legutóbbi öt mérkőzésen veretlen maradt a Haladás.

A Zalaegerszeg 2012-ben kiesett az NB I-ből, majd hét szűk esztendő után, 2019-ben jutottak vissza, amikor a Haladás búcsúzott a legjobbaktól, azaz éppen elkerülték egymást a felek. Mindez azt jelenti, hogy a 2011/2012-es bajnokságban futottak össze egymással a zöldek és a kékek. A Rohonci úton Kenesei Krisztián góljával 1–0-ra győzött az Aczél Zoltán vezette Haladás, míg Zalaegerszegen 2012. március 17-én 1–1-et játszott Artner Tamás csapata: szombathelyi részről Halmosi Péter, míg zalai részről Balázs Zsolt voltak a gólszerzők. Mindent összevetve tehát 11 és fél éve nem volt Hali–Zete-tétmeccs, így nem csoda, hogy rendkívüli a készültség a szurkolótáborok részéről.

Szombathelyi részről a jelenlegi technikai vezető, Vörös Csaba 19 Hali–ZTE NB I-es mérkőzésen szerepelt, míg Tóth Péter 17-szer, Hegedüs Péter 16-szor élhette át a különleges atmoszférát. Egerszegi részről Kocsárdi Gergely 21, Soós István 19 közös találkozót tudott le. A legnagyobb különbségű Hali-győzelem 1977-ben született meg, 5–1-re győztünk: Kulcsár Ferenc, Farkas László, Kovács László, Hauzer Tibor és Hegedűs László szerezték a vasi gólokat. A Hali jelenlegi keretéből Jancsó András, Szakály Attila és Jagodics Márk voltak azok, akik játszottak már Hali–Zete-meccset, méghozzá a 2012/2013-as szezonban, amikor az NB II-ben szerepelt a Haladás II. A Zete jelenlegi játékosai közül pedig a szombathelyi nevelésű Dombó Dávid védett ebben a bajnokságban a zalaegerszegi találkozón: mindkét meccs döntetlen lett, a Rohonci úton Jagodics Márk gólt is szerzett.

A Magyar Kupa-címvédő ZTE 11 forduló után két-két győzelemmel és döntetlennel, hét vereséggel, 15-28-as gólkülönbséggel, 8 ponttal a 10. helyen tanyázik az NB I-ben, A zalaiaktól a szezon elején és közben meghatározó játékosok távoztak, a válogatott kerettag kapus, Demjén Patrik (MTK) mellett a védelemből Mocsi Attila (Rizespor), Kálnoki-Kis Dávid (MTK), Gergényi Bence (Fehérvár FC), a középpályáról Tajti Mátyás (Újpest), a csatársorból Eduvie Ikoba (Viseu, Portugália) is távozott. A kapuba érkezett Senkó Zsombor (DVTK), majd Dombó Dávid (szabadon igazolhatóként), aztán többek között Josip Spoljaric (NK Osijek), Yohan Croizet (Újpest), Sajbán Máté (Paks) és Antonio Mance (DVSC) is, de az eredmények nem igazán javultak. Az utolsó három meccsen a Boér Gábor vezette kék-fehérek előbb 2-1-re nyertek Mezőkövesden, aztán odahaza 5-2-re kikaptak a Pakstól, az elmúlt hétvégén pedig 3-1-re Kecskeméten. A ZTE-t több, vasi kötődésű futballista is erősíti. Érdekes, hogy mindhárom kapusuk megfordult Szombathelyen. Gyurján Márton és Dombó Dávid védett is a Haladásban, Senkó Zsombor az Illés Akadémiáról került ki anno a Juventus korosztályos csapatához. Rajtuk kívül a csatár Szalay Szabolcs futballozott anno a Haladásban, míg Huszti Szabolcs az Illés Akadémián pallérozódott. A ZTE legeredményesebb futballistája a horvát csatár, Mance hat góllal.

A Magyar Kupában az előző körben a ZTE 4-0-ra nyert az NB III-as Cigánd vendégeként, míg a Haladás 3-1-re az NB II-es Aqvital Csákvár otthonában győzött.

Döntetlennél hosszabbítás, következik, majd ha ott sincs döntés, tizenegyesrúgások jönnek. A mérkőzésen VAR-technológia működik majd, a mérkőzést Bogár Gergő vezeti, segítői Szirt Dániel és Georgiou Theodoros.

Szerda: A stadion jegypénztárai 10.00-kor nyitnak.

Szerdán a Haladás Ajándékbolt14.00-17.00-iglesz nyitva, ám ekkor az üzletben már nem lesz jegyárusítás.

Kedd délelőttig4400 jegyetvásároltak meg a Hali-szurkolók a hazai szektorokba. A kapu mögötti B-szektorokba minden jegy elfogyott, viszont a mellette lévő C11-es szektorba még van jegy. Aki tehát a táborral együtt szeretne szurkolni, ide érdemes jegyet vennie.

A bérletes szurkolók bérletük felmutatásával ingyen tekinthetik meg a kupamérkőzést. A szombathelyi drukerek pedig hetek óta nagy erőkkel és élénk kreativitással készülnek.

A MOL Magyar Kupa 16 közé jutásáért lejátszandó mérkőzésen szerdán 17.15-kor harsan fel a kezdő sípszó. A Szombathelyi Haladás – Zalaegerszegi TE összecsapást az M4 Sport élőben közvetíti.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!