Kétségtelen tény, hogy egy kimagasló sporteredmény elérése sokkal több összetevőből áll, mint elsőre bárki gondolná. Ezzel a bevezetéssel kezdődött az a sportünnepség, amelynek két főszereplője is volt. A magyar női tornasport két megkerülhetetlen személyisége, akik örökre beírták magukat a szakág történelem könyvébe. Előttük tisztelegtek kicsik és nagyok.

A szombathelyi városvezetés mellett a Szombathelyi Sportiskola képviselői is tiszteletüket tették, de emelte a rendezvény fényét a torna válogatott szövetségi kapitánya, Berki Krisztián olimpiai-bajnok valamint Kovázs Zsófia háromszoros Európa-bajnok tornásznő is. Utóbbi is tagja annak a szűk csoportnak, amelynek a kedd esti ünnepség egyik tagja, Dévai Boglárka is.

A szombathelyi tornásznő két évtizedes ínséges időszak után szerzett Glasgow-ban Európa-bajnoki aranyérmet. Vele együtt összesen négy olyan tornásznőnk van, akik ezt elmondhatják magukról. Az ünnepségen a Szombathelyi Tornász Műhely produkciója nyitotta és tökéletes volt az átvezetés is, ami az ünnepelten meg is látszódott, hiszen egykor még Ő is kisgyermekként járt edzésekre, versenyekre.

A videós és fotós montázsnak köszönhetően megelevenedtek a régmúlt sikertörténetei. Bepillantást kaptunk a versenysport világába, majd Dévai Boglárka maga is mesélte, hogy milyen sok lemondással és megpróbáltatással járt, míg felért a csúcsra. Azóta sérülések is hátráltatták, valamint tanulmányaira koncentrál, így a profi sporttal végleg felhagy.

Ünnepi beszédében Dr. Nemény András polgármester legőszintébb háláját fejezte ki a tornásznak, amiért nemcsak a sportegyesület, hanem a város és az ország hírnevét is öregbítette a sportoló. Az ajándékok átadásánál aztán potyogtak az örömkönnyek, valamennyi meghívott, kiemelt vendég köszöntötte a tornászt, aki egy fantasztikus pályafutást zárt le. Óriási vastapsot kapott az Arborétum Sportcsarnok közönségétől.

Hozzá hasonló elismeréssel adózott a publikum mestere, Rácz Gábor előtt. Négy csarnok létrehozása mellett egyetemi oktatóként, tanárként, sportegyesületi vezetőként és edzőként is sokat tett a sportág fellendülésért. Vízer Erzsébettel karöltve pedig a Szombathelyi Tornász Műhelyt hozták létre, amelynek növendékei rendre kiválóan szerepelnek a honi és nemzetközi erőpróbákon.

Rácz Gábor megköszönte a szeretetet, amely körbevette ezen az estén is és kiemelte, hogy felesége nélkül sem ez az ünnepség, sem az elmúlt negyven év nem alakult volna úgy, ahogy végülis megtörtént. Az elismerő oklevél, ajándékok átadását követően a Doktor bohócoknak adták át az összegyűjtött édességet a sportegyesület vezetői, a rendezvény zárásaként pedig a tornászok karácsonyi énekkel kedveskedtek.

A fotókat Unger Tamás (Vas Népe/Vaol) készítette!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!