A korábbiaknál valamivel kisebb, de összességében erős mezőny gyűlik össze Debrecenben a kedden rajtoló 68. Bocskai István Ökölvívó Emlékversenyre, melyen az ukrán, a kazah és a mongol válogatott is indul.

Európa egyik legnagyobb múltú és legerősebb nemzetközi tornáját a megszokottnál egy hónappal korábban rendezik, mivel február végén kezdődik Olaszországban az európai olimpiai kvalifikációs torna. Éppen ennek a közelsége az egyik oka, hogy a szokásosnál kevesebb indulója lesz a magyarországi versenynek, a férfiaknál 95, a nőknél 68 bokszoló lép ringbe. Ugyanakkor az ukrán, a mongol, illetve a kazah férfi és a lengyel női csapat szereplése garantálja a magas színvonalat.
A legerősebb összeállítással egyértelműen az ukránok érkeztek, akiknél mások mellett a világbajnok Jurij Zaharjejev (71 kg) és az olimpiai ezüstérmes, valamint a vb- és Eb-győztes Olekszandr Hizsnyak (80 kg) is szerepel az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban, ahol tavaly és tavalyelőtt is Zaharjajev nyerte el a torna legjobb ökölvívójának járó címet.
A sportág nagyhatalmának számító kazahok fiatal, mégis nagyon erős csapattal jöttek, öt korosztályos Ázsia-bajnokkal és a 2021-ben ifjúsági világbajnokságot nyert Szabirzsan Akkalilovval a soraikban.
A Bocskai a magyar bokszolóknak nem csupán a presztízs miatt lesz kiemelt jelentőségű, mivel több súlycsoportban is a hajdúsági torna dönthet majd az olimpiai kvalifikációs verseny indulójáról. A kvótaszerző tornán szereplő csapat névsorát a Bocskai után jelöli ki a szövetség.
Tavaly két magyarnak sikerült biztosítania a helyét a párizsi olimpiára, közülük a decemberi országos bajnokságon Hámori Luca (66 kg) szerepelt, Debrecenben pedig Kovács Richárd (63,5 kg) fog, aki a bajnokságot személyes ok miatt hagyta ki. A sportág első magyar női kvótása ugyanakkor nem indul, mivel az ob után műtéten esett át.
A magyar bajnokság aranyérmesei közül Hámorin – illetve a visszavonult Nagy Tímeán – kívül mindenki ringbe lép Debrecenben, ahol a legnagyobb magyar-magyar csatákra férfi 51 és 57 kilogrammban lehet számítani. Előbbiben Szaka István lett a magyar bajnok a debreceni Bernáth Attilával szemben, utóbbiban pedig Koloszár Valentin az Európa-bajnoki bronzérmes Veres Rolandot legyőzve. Bernáth és Veres minden bizonnyal a visszavágás reményével lép majd kötelek közé.
A 68. Bocskai Emlékversenyen kedden, szerdán és csütörtökön 14 órakor kezdődik a program, majd pénteken a férfi elődöntők 13, a női döntők pedig 16 órakor indulnak. A szombati zárónapon 14 órakor rajtolnak el a férfiak aranymérkőzései.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!