A FIFA-ranglistán szeptember óta tizenkét helyet előrelépő magyar válogatott kedvezőbb pozícióból várja a hétfői vb-sorsolást.

Oroszország, Írország, Csehország, Norvégia, Észak-Írország, Izland, Skócia, Görögország és Finnország – biztosan nem lesz a harmadik kalapba sorolt magyar válogatott ellenfele a világbajnoki selejtezősorozatban.
A világranglistát vezető Belgium, a jövő évi Európa-bajnoki csoport­ellenfél Franciaország, Portugália vagy Németország viszont ugyanúgy lehet, mint mondjuk Marco Rossi szülőhazája, Olaszország, továbbá – immár a második kalapból – Svájc, Wales, Lengyelország vagy Szlovákia.

A sorsolás kritériumait számítógép alkalmazásával tartják be.

A Nemzetek Ligája négy elődöntőse (Franciaország, Belgium, Olaszország és Spanyolország) ötcsapatos csoportba kerül, és legfeljebb egy NL-elődöntős lehet csoportonként. Politikai okokból nem kerülhet azonos csoportba Örményország és Azerbajdzsán; Gibraltár és Spanyolország; Koszovó és Bosznia-Hercegovina; Koszovó és Oroszország; Koszovó és Szerbia; Ukrajna és Oroszország. A téli hideg időjárás magasabb kockázata miatt legfeljebb két csapat kerülhet azonos csoportba a következő csapatokból: Észtország, Fehéroroszország, Feröer, Finnország, Izland, Lett­ország, Litvánia, Norvégia, Oroszország, Ukrajna. Feröer és Izland csak szükség esetén rendezhet mérkőzést márciusban és novemberben, ezért szintén nem kerülhetnek azonos csoportba, ezenkívül a nagy utazási távolságokat is figyelembe veszik.

A selejtező mérkőzéseket 2021. március 24. és november 16. között rendezik. A tíz csoportgyőztes jut ki automatikusan a világbajnokságra, a pótselejtezőből további három. A pótselejtezőn a tíz csoportmásodik, továbbá a Nemzetek Ligája azon két legjobb csoportgyőztese vesz részt, amely nem végzett selejtezőcsoportja első vagy második helyén. Az így összeálló tizenkét csapatot három ágra sorsolják, az ágak egyenként két elődöntőből és egy döntőből állnak. Az elődöntőkön a csoportmásodikok közül a legjobb hat csapat játszik hazai pályán, a döntők pályaválasztóit sorsolják. A pótselejtező elődöntőit 2022. március 24-én és 25-én, a döntőket március 28-án és 29-én játsszák. (B. Z.)

A 2022-ES VILÁGBAJNOKSÁG SELEJTEZŐINEK KALAPBEOSZTÁSA
1. KALAP: Belgium, Franciaország, Anglia, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Dánia, Németország, Hollandia
2. KALAP: Svájc, Wales, Lengyelország, Svédország, Ausztria, Ukrajna, Szerbia, Törökország, Szlovákia, Románia
3. KALAP: Oroszország, MAGYARORSZÁG, Írország, Csehország, Norvégia, Észak-Írország, Izland, Skócia, Görögország, Finnország
4. KALAP: Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Montenegró, Észak-Macedónia, Albánia, Bulgária, Izrael, Fehéroroszország, Grúzia, Luxemburg
5. KALAP: Örményország, Ciprus, Feröer, Azerbajdzsán, Észtország, Koszovó, Kazahsztán, Litvánia, Lettország, Andorra
6. KALAP: Málta, Moldova, Liechtenstein, Gibraltár, San Marino

A 2022-es katari világbajnokság európai selejtezőjének sorsolását december 7-én, hétfőn 18 órától tartják a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) zürichi székházában.

A máskor nagyszabású ceremóniát a járványhelyzet az idén lehetetlenné teszi, a sorsolás online lesz követhető a FIFA honlapján és a jogtulajdonos tv-csatornákon (Magyarországon az M4 Sporton), a FIFA versenyigazgatóját, Jaime Yarzát ezúttal a közelmúlt két kiváló futballistája, az olasz Daniele De Rossi és a holland Rafael van der Vaart segíti.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!