Tudjuk, merész ezzel a címmel indítani egy cikket manapság, de reméljük, hogy írásunk végére olvasóink is megértik majd, hogy miért követtük el ezt a gazságot. 

Évek óta probléma már, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség szabályzata lehetővé teszi, hogy egy bármilyen szinten bajnoki címet szerző együttesnek nem kötelező vállalnia a feljutást.

Az MLSZ a 2013/14-es szezonban ráadásul olyan mértékben átszervezte a bajnokságokat ,főleg az NB III-as kiírásokat, hisz a 6 csoport helyett (Alföld, Bakony, Duna, Dráva, Tisza, Mátra) lett 3 (nyugat, közép, kelet), amelyekben ugyan elvileg nőtt a színvonal, ám ehhez több pénz is szükségeltetik. Nem véletlen tehát, hogy a sok, hosszú ideig az NB-s bajnokságban szereplő vasi gárda sem képes már elvállalni a harmadosztályt.

Ez a szabályozás negatív kihatással van nemcsak a bajnok gárdára, de más együttesekre is, vegyük csak példának azt, hogy a Vas Megyei I. osztály bajnoka idén a Sárvár lett, akik az osztályozóra sem utaztak el, hisz az anyagi háttér nem teszi lehetővé a klub számára, hogy elvállalják az NB III-at. Ennek köszönhetően a sárváriak jövőre is a megyeiben indulhatnak, amely két dolgot eredményez: hiába lettek bajnokok a játékosaik, jövőre ugyan ott kell megmérettetniük magukat, másrészt mivel ők maradnak, eggyel több kieső lesz, amelynek a tavaszi szezonban szimpatikusan küzdő, és jó teljesítményt nyújtó Csepreg issza meg a levét.

Ez a probléma más megyékben is előfordul, akár másod-, de harmadosztályokban is gyakori, hogy egy adott csapat nem vállalja a magasabb osztályt, inkább minden évben végigveri ugyan azt a mezőnyt, amely senkinek, de főleg a sport szellemének nem tesz jót.

Hibásnak azonban a legtöbb esetben (ahogy a Sárvár esetében sem) mégsem azon klubok nevezhetőek, akik nem vállalják a feljutást, hisz egy magasabb osztály komolyabb utánpótlás hátteret követel, vagy, amennyiben maradunk a sárvári példánál, a játékosoknak munka mellett heti 4-5 edzést és a meccsekre való utazások miatt a hétvégéket kellene megoldaniuk.

Vajon élhető lenne-e egy olyan rendszer, hogy az MLSZ kötelezővé tegye a magasabb osztály vállalását úgy, hogy az ehhez szükséges költségeket ők finanszíroznák, egy bizonyos összegű támogatást adva szinttől függően a csapatoknak?!? Az NB III-ba való feljutáshoz lehetővé tehetnék, hogy a játékosok megtudjanak élni a labdarúgásból, az alsóbb osztályokban pedig átgondolhatnák az utánpótlás követelményeket, nem is beszélve a Bozsik-programban lefektetett elvárásoktól, amelyek szintén nagyon elszálltak.

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy ez csak egy utópia, de a szövetségnek valamit ki kellene találnia erre a valós problémára, a sport, a klubok és a játékosok érdekébe.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!