Rendkívül érdekes változásokat jelentett be a FIBA, a módosításoktól a kosárlabda mérkőzések színvonalának emelkedését valamint látvány szempontjából élvezetesebbé is teheti az összecsapásokat. A technikai vagy sportszerűtlen hibát épp úgy érinti a módosítás, mint a videós visszanézéseket vagy épp az utolsó két percben történő bedobást.

Technikai hiba esetén 1 büntetődobást kell ítélni, és az eddigiektől eltérően az a csapat hozhatja játékba a labdát a hiba megítélésének helyétől, amely a technikai hiba megítélésekor a labdát birtokolta. Ennek fő változtatásának okaként azt nevezte meg a szervezet, hogy a hibát vétő oldalt ne sújtsák dupla büntetéssel.

Sportszerűtlen hiba vagy kizárást maga után vonó ítéletet követően a védekező csapat térfeléről kell játékba hozni a játékszert. A támadó félnek majd 14 másodpercnyi idő áll rendelkezésre, hogy gyűrűre emelje a labdát. Amennyiben a labdát birtokoló csapat szabálytalankodik (belemenés, egyéb hiba), akkor az ellenfél kapja a játékszert. A bedobást saját térfelén végzi el és 24 másodperc támadóidő áll rendelkezésre, kivéve ha mindezt az ellenfél térfelén történt. Ebben az esetben 14 másodperc áll rendelkezésükre. Ha a negyedik negyed utolsó két percében történik, akkor az ellenfél térfelén végzi el a bedobást a csapat, így értelemszerűen csak 14 másodpercig támadhatnak, akkor is, ha timeout előtt többet mutatott az óra.

Kibővül a kettős hibát elkövető definíciója. Akkor lehet kettős hibát ítélni, ha:

  • mindkét faultot játékos követi el
  • mindkét fault fizikai kontakttal jár
  • a két játékos egymást faultolja
  • mindkét faultért ugyanolyan büntetés járna

Hasonló bővítésen esett át a videós visszanézés is:

  • az utolsó két percben: goaltending, illetve szabálytalan dobásakadályozás-szituációk
  • bármikor: dobás közbeni szabálytalanságnál, ha a dobás nem volt sikeres, visszanézhető, hogy két vagy három büntetőt dobhat-e a faultolt játékos.

Utolsó két percben bedobás: A védekező csapat játékosának egyetlen testrésze sem lóghat ki a pályáról, miközben akadályozná a bedobást. Amennyiben ezt megszegi a játékvezető először szóbeli figyelmeztetésben részesíti a védőt, majd ezt követően technikai hibát kell ítélni ellene.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!