Bár a VB cím ezúttal elmaradt, mégis Lee Sang-hyeok alias Faker kapta idén az  év E-sport Játékosa címet a The Game Awards díjátadón.

A kategória további jelöltjei voltak még: Nikola “NiKo” Kovac és Marcelo “coldzera” David akik a Counter-Strike: Global Offensive-ben jeleskednek, Ryu “ryujehong” Je-hong Overwatch játékos és Kuro “KuroKy” Salehi Takhasomi Dota2 játékos. Végül Faker került ki győztesen ebből az igen erős és változatos mezőnyből. Nehéz összehasonlítani a magukat különböző játékban képviselő versenyzőket.

A dél-koreai a legismertebb League of Legends játékos, fiatal kora ellenére (21 éves) már háromszoros világbajnoknak mondhatja magát. Igaz ugyan, hogy az SK Telecom T1 csapata nem tudta 2017-ben megvédeni bajnoki címét, viszont már három eddig megszerzett trófeával a hátuk mögött (2013, 2015 és 2016) továbbá rengeteg egyéb díjjal, kitüntetéssel, elképesztő játékstílussal rendelkeznek, így sokkal több kellett volna egy elvesztett világbajnokságnál ahhoz, hogy letaszítsák Fakert a legjobb játékosnak kijáró helyről.

Faker egyébként 2013 óta tagja az SK Telecom csapatának, érdekesség, hogy korábban éppen ő maga számolt be arról, hogy pár év alatt is mennyit változott a játék és a körülmények.

Ha már körülmények, a pletykák szerint anyagi gondjai nincsenek a fiatal fiúnak, elég tetemes összeget keres havonta e-sport játékosként. A fizetése valahol 3 milliárd Won körül mozog, ami átszámítva körülbelül 706 millió forintnak felel meg. Megéri tehát kimagasló e-sportolónak lenni, nem beszélve arról, hogy ez az összeg csak a fix havi fizetését jelenti, a különböző versenyek díjazásai mind ezen felül számolandók.

Bár ő maga – éppen egy verseny miatt – nem tudott jelen lenni a díjátadón, de egy rövidke interjúban azért bejelentkezett.

“Nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen nagy kitüntetést kaphattam idén. Tavaly amikor egy másik játékos kapta meg a díjat igen féltékeny voltam rá, és magamnak akartam az elismerést. Idén pedig nem számítottam rá, hogy megkaphatom, de úgy gondolom, hogy ezt a rajongóknak köszönhetően érhettem el, akik szavaztak rám. Megpróbálom továbbra is a legjobbat kihozni magamból, és jobban helyt állni jövőre. Köszönöm szépen.”

A szakmabeliek abban egyetértenek, hogy a díj jó helyre került ismételten, kérdés, hogy a végleges döntésben mekkora szerepet kell, hogy játsszon egy adott e-sportoló népszerűsége, és eredményessége. Előbbi mindenképpen feljogosítja Fakert az év játékosa díjra!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!