Idén, a történelem során először rendezik meg a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) közötti első, pénzdíjas e-sport bajnokságot, március 23-25 között.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos, valamint az MTK elnöke, ezúttal mint a rendezvény egyik szervezője nyilatkozott az eseménnyel kapcsolatban.

“V4 Future Sports Festival a magyar e-sportot Európa, sőt a világ térképére felhelyező rendezvény.” – kezdte, majd hozzátette, hogy véleménye szerint a sport digitalizálódása javában zajlik, és ez az elmúlt évtizedben gyökeresen átalakította a sport minden részét.

“Ennek az egésznek az e-sport a zászlóshajója, amely Magyarországon nagy, erős és összetartó közösséget hozott lére” – folytatta Deutsch Tamás és kiemelte: Magyarországon rendszeresen egymillió ember játszik videojátékkal, az aktív e-sportolók száma pedig a 250 ezret is meghaladja, és ez a szám egyre csak nő minden országban, így érdemes tartani a lépést a korral, különben kimaradnak ebből a látványosan fejlődő sportágból.

A fesztivált két budapesti helyen zajlik majd, a BOK Csarnokban és a Körcsarnokban, a versenyhez tartozó konferenciát pedig a Sofitel Budapest Chain Bridge szállodában rendezik meg, mondta el Bíró Balázs, az Egymillióan a magyar e-sportért Egyesület elnöke.

A belépés ugyan ingyenes lesz minden helyszínre, de előzetes regisztrációhoz kötött. A fesztivál honlapján (v4futuresports.eu) már lehet jelentkezni a nemzeti kvalifikációs versenyekre.

“A versenyen lehetőség van egyéni, és klubcsapat szinten is nevezni” – emelte ki Bíró Balázs, majd részletezte, hogy a területi selejtezőket követően a csapatokat érintő sportágakban (Leauge of Legends, Counter-Strike Global Offensive) és egyéniben (Clash Royale, FIFA 18) is két-két, pénzdíjas verseny keretein belül rendeznek döntőket a budapesti fesztiválon, így oda már csak a legjobbak juthatnak el.

Fogy az idő. Forrás: v4futuresports.eu

A rendezvényt egyébként technológiai újdonságok kiállítása mellett szimulátorok, robotfoci és drónbemutató, valamint koncertek is színesítik.

Olimpiai ezüstérmes úszónk, Cseh László is elárulta, hogy tíz évvel ezelőtt a PC-ről állt át a konzolos játékosok közé, és leginkább az autós szimulátorokat szereti, de a lövöldözős játékprogramok is a kedvencei közé tartoznak.

Cseh László – aki az e-sport társadalmi védnöke – arról is beszélt, hogy szerinte egy e-sportolónak legalább annyit, ha nem többet kell gyakorolnia, mint neki a vízben, és mielőtt arra gondolnánk, hogy sportágat vált megjegyezte, hogy számára ez csak egy remek kikapcsolódási lehetőség.

A “Jövő sportja – a sport jövője” szlogennel induló nemzetközi sportesemény összdíjazása egymillió euró (313 millió forint) lesz, így a győztesek nem panaszkodhatnak majd.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!