Érdekesség, hogy városunk önkormányzata még 15 évvel ezelőtt vásárolt hóágyút. Ennek segítségével havazás hiányában mesterséges hóréteggel borítható be az Emlékműdombnál lévő Szánkópálya. A gép a szomszédos Csónakázó-tóból szivattyúzza a vizet, amit aztán a dombon szétporlaszt. Az apró vízcseppek a levegőben megfagynak, és már téli csapadék formájában hullanak le a területre. 2-3 nap alatt készíthető el a megfelelő vastagságú hóréteg a szánkózáshoz.

A témával kapcsolatban Potyondi Nikolett, a társaság kommunikációs és HR munkatársa honlapunknak elmondta, hogy hiába a hóágyú, hiába a fagypont körüli hőmérséklet, egyelőre nem lehet szánkózni a szombathelyi Emlékmű-dombon. Mesterséges úton is csak bizonyos időjárási feltételek esetén készíthető téli csapadék: tartós hideg, -8, -10 C fok szükséges hozzá. A kommunikációs szakember hozzátette: a hóágyú működtetésére felkészültek a SZOVA Nonprofit Zrt. munkatársai, hiszen már a tél elején megtörtént a gépek és a terület világításának próbaüzeme.

A hóágyú hatékony működéséhez tehát napokon keresztül -8, -10 C fok körüli hőmérséklet szükséges. A tavalyi év kemény fagyokkal indult, legutóbb akkor volt lehetőség a gép beüzemelésére, az idei január viszont tavasziasan kezdődött. A középtávú időjárás- előrejelzések szerint a szánkózás szerelmeseinek nagy bánatára egyelőre nem várható -10 C fok körüli hideg. A Szova munkatársainak tapasztalatai szerint lenne igény a Szánkódomb használatára, rengetegen jönnek, amikor a terület alkalmas a csúszkálásra.

Addig is, amíg nem lesz az Emlékmű-dombon, a hóágyú beindításához szükséges hideg, a Műjégpálya is remek lehetőséget kínál a téli sportok kedvelői számára.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!