Pontosan egy hete, január 20-án éjszaka utaztak el Szombathelyről a nehézatléták, majd egy nappal később érkeztek meg a számukra már jól ismert edzőtáborba. ITT már megírtuk, hogy Pars Krisztián, Hudi Ákos, Halász Bence, Gyurátz Réka, Rába Dániel, Varga Donát és a csapatvezető Németh Zsolt a különítmény tagja. Az utazás szerencsésen alakult, voltak szabad helyek a repülőgépen, így a versenyzők sokat tudtak pihenni Dél-Afrika felé. Németh Zsolt, a Dobó SE mesteredzőjét kérdeztük az első hét történéseiről.

A szerencsés megérkezést követően elfoglaltátok a szállást, de pontosan hol laktok, mi a bázis?
Az elmúlt két alkalommal, és most is a Willows Garden Hotel vendégszeretetét élvezzük. A helyiek mindent megtesznek, hogy a kedvünkbe járjanak. A szobáink jól felszereltek és a légkondi is jól működik. Az étkezésünkre most is nagyon odafigyelnek. Változatos, európai ízek mellett helyi ételek is vannak az étlapon. Mindig van friss saláta, zöldség és gyümölcs széles választékban. A séf rendszeresen érdeklődik, hogy mit ennénk szívesen.

Hol edz a kis csapat, milyenek a körülmények?
A feltételek még optimálisabbak, mint voltak. A hoteltól 8 percre van a helyi egyetem sportközpontja. Csak néhány számadat a létesítmény kombinátról: 3 krikettpálya, 8 krikett gyakorlópálya, 4 rögbipálya, 33 m-es szabadtéri uszoda, 8 keményborítású teniszpálya, 6 korfball pálya (errefelé igen népszerű), 1 füves talajú – nem tévedés, a futópálya is füves – atlétikai stadion, 1 dobópálya, amit most ősszel építettek, 2 konditerem, amelyből a nagyobbik 800 négyzetméteres, felszerelve a legmodernebb gépekkel (hagyományos, kardió és kinetikus), de, ami nekünk még fontosabb, hogy a klasszikus súlyemeléshez 8 platform és hozzájuk tartozó súlyemelő készlet is rendelkezésünkre áll. Az erősítőteremhez tartozik egy jeges medence, ahol az edzés utáni hatékony regenerációt azonnal el is tudjuk kezdeni.

Mit foglal magában a napi edzésmennyiség?
Napi 6 órát edzünk, ez 40-50 dobást jelent a délelőtti programunkban. Úgy számoltuk, hogy összesen közel négyezer dobás landol majd itt az edzőtáborozásunk ideje alatt. Délután gyorsasági munka, ugrások és általános alapképzés mellett súlyemelés és speciális erősítő gyakorlatok következnek, közben nem feledkezünk el Fodorné Vörös Petra gyógytornász által előírt gyakorlatokról sem.

Masszőr is segíti a felkészülési programot?
Természetesen! A múlt hét közepén csatlakozott hozzánk Igaz Bálint, a Magyar Atlétikai Szövetség masszőre, aki 2009 óta van segítségünkre mindenben az edzőtáborozások és a világversenyek ideje alatt.

Milyen az időjárás?
Nem lehet panaszunk a meteorológiára. Annak ellenére, hogy már több alkalommal is esett nagyobb mennyiségű eső, egyszer sem áztunk el. Az eső miatt nincs forróság, kellemes időjárási körülmények között, 26-30 C fokos hőmérsékletben végezhetjük edzéseinket. Ez azért érdekes, mert megérkezésünk előtt rekord forróság volt Dél-Afrika szerte. Fokvárosban még rendkívüli állapotot is hirdettek a drámai vízhiány miatt.

Az edzések után jön-e a már hagyományos potschefstroomi verseny idén is?
Ittlétünk alatt egy versenyt rendeznek Potchefstroomban. Sajnos számunkra nem kedvező időpontban tartják, így ebben az évben ez a megszokott programpont kimarad, de nem maradunk így sem sokáig verseny nélkül, legközelebb odahaza, február 10-én állnak dobókörbe kalapácsvetőink. Az már most örömteli, hogy a kemény, edzőtábori munka alatt biztató eredmények születtek az edzéseken. Mindenki előbbre tart, mint tavaly ilyenkor. Rába Daninak van kisebb sérülése a közelítőjénél, de ezt Igaz Bálint eddig tudta kezelni, szóval még edzés sem maradt ki emiatt.

A Dél-Afrikában készült fotóról hiányzik Pars Krisztián, a fotón balról jobbra: Igaz Bálint, Rába Dániel, Varga Donát, Gyurátz Réka, Hudi Ákos, Halász Bence és Németh Zsolt.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!