A verseny névadója Magyarország egyetlen szellemi olimpiai bajnoka, Dr. Mező Ferenc, akit az 1928-as, amszterdami olimpián díjaztak aranyéremmel irodalom, epika kategóriában „Az olympiai játékok története” című művéért.

A szellemi diákolimpia versenyeit – a többi diákolimpiához hasonlóan – III-IV. korcsoportban (általános iskola 5-8. évfolyam) és V-VI. korcsoportban (középiskola 9-12. évfolyam) rendezik. Vas megye már a 2000-es évek eleje óta eredményesen képviselteti magát a versenyeken. 2004-ben győzelmet aratott a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium, az évtized második felében pedig szombathelyi Neumann János Általános Iskola és a Nagy Lajos Gimnázium ért oda többször a dobogóra. Az utóbbi évek körmendi sikereket hoztak.

Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium csapata – balról: Pintér Tamás, Péter Ábrahám, Baumgartner Bálint – a képről hiányzik: Szabó Donát

A Kölcsey Ferenc Gimnázium 2014-2016 között triplázott, és 2016-ban megnyerték az első alkalommal kiírt nemzetközi versenyt, ahol szlovák iskolákkal is megmérkőztek. A tavalyi tanévben pedig mindkét korcsoportban volt vasi dobogós. A Kölcsey az „aranygeneráció” után teljesen megújult felállásban szerzett ezüstérmet, a szintén körmendi Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola pedig újoncként lett rögtön országos második.

Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola, Körmend csapata – balról: Dervalics Anna, Kocsis Luca, Kocsis Botond, Czetin Ákos

A verseny ebben a tanévben is kiírásra került. Minden korábbinál nagyobb a megkívánt tudásanyag, hatalmas kihívás elé állítják a 4 fős csapatokat. A témák között szerepelnek egy-egy sportág valamennyi magyar pontszerzője 1896-2016 között (III-IV. kcs.: ökölvívás, V-VI. kcs.: torna), és egy-egy olimpia összes magyar pontszerzője (III-IV. kcs.: 1928 Amszterdam, V-VI. kcs.: 1968, Mexikóváros). Közös téma a 2 korcsoportban a magyarok téli olimpiai szereplése 1924-2014 között, valamint a 176 magyar olimpiai bajnoki cím története, és a 298 magyar olimpiai bajnok teljes életrajza!

a Körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola csapata – balról: Németh Bálint, Éder Bence, Molnár Levente Márk, Varga Zalán

Az 5 fordulós internetes selejtező után minden eddiginél több vasi iskolának sikerült bejutnia az országos elődöntőbe, azaz korcsoportonként a legjobb 24 közé. Az általános iskolások között próbálkozik a döntőbe jutással a körmendi Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola, a Körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola, az Őriszentpéteri Általános Iskola és a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola. A középiskolások között pedig a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium és a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium küzd a döntőért.

az Őriszentpéteri Általános Iskola csapata – balról: Bodonczi Lóránt, Horváth Balázs, Horváth Ádám, Bodonczi Vince

Ráadásul a nyugati országos elődöntőt – idén először – vasi helyszínen, Körmenden rendezik, mindkét korcsoportban. Február 3-án, szombaton 11 órakor a középiskolások versengenek, másnap ugyanakkor az általános iskolásokon a sor a Batthyány Örökségközpontban, a kastély színházépületének aulájában. A versenyt egy időben rendezik a keleti elődöntőkkel, a döntőbe korcsoportonként 8 csapat jut, 2-2 iskola helyezéssel a 2 elődöntőből, és további 4 csapat pontszám alapján.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!