Korosztályának legtehetségesebb versenyzőjének tartják Bejczi Botondot, a Nagy Lajos Gimnázium 18 esztendős tanulóját. Tudását mi is testközelből szemlélhettük a városi diákolimpia döntőjében, ahol esélyeshez méltóan nyerte a futamot. Karrierje során számos érmet szerzett, azt mégis kevesen tudják róla, hogy mi motiválja a mindig jókedvű fiatalembert.

Mikor döntötted el, hogy korcsolyázni fogsz?

– Körülbelül három éves voltam, amikor szüleimmel kilátogattunk a műjégpályára. Nagyon megtetszett és egyszer megkérdezték, hogy nincs-e kedvem részt venni egy edzésen. Nem sokat gondolkodtam rajta, így kipróbáltam és teljesen elvarázsolt ez a miliő.

Mit szeretsz a gyors és jégkorcsolyában?

– Leginkább a sebességet és a szabadságot, amit nyújt ez a sportág. Persze keményen kell dolgozni, ha eredményeket is szeretnél elérni. Ennek megfelelően naponta két edzésen veszek részt. Természetesen hétvégén is készülök a következő versenyekre. A tanulás és az utazás mellett nem is marad másra időm. Sok lemondással jár ez az életforma, de nagyon szeretem.

Mely tantárgyakat szereted leginkább? Gondolom sejted miért kérdezem?

– A matematikát, a biológiát kedvesebbek a számomra. Természetesen tudom, hiszen közeledik az érettségi, a felvételi. A Testnevelési Egyetemet céloztam meg, szeretnék edző lenni, tehát a pályán maradnék akkor is, ha már visszavonultam. Ha ez mégsem valósulna meg, akkor mérnökként tudom elképzelni a jövőm.

Abban a jövőképben is lenne helye a korcsolyának?

– Egyelőre a 2022-es olimpia kerettagságnak is örülök, illetve a célom az, hogy részt vegyek az ötkarikás játékokon. A közeljövőben pedig a Salt Lake City-ben megrendezendő világkupán szeretnék minél jobb eredményt elérni.

Szabadidődben mit szeretsz csinálni?

– Mint említettem, szinte nincs időm semmire. Az edzések, utazások, versenyek és tanulás mellett ritkán jut idő a kikapcsolódásra. Ha mégis jut erre pár órám, akkor a barátokkal beszélgetünk, kávézunk, esetleg videojátékozunk.

*

Sokáig úgy tűnt, hogy Bejczi Botond terve kútba esik, hiszen az Egyesült Államokban rendezendő világkupa futamra megközelítőleg 800 ezer forintra lett volna szüksége a szombathelyi sportembernek. Ezt a szakszövetség nem tudta teljes egészében előteremteni. Azonban jó hír, hogy Szombathely Megyei Jogú Város csütörtöki közgyűlésén Lendvai Ferenc 100 ezer, Balassa Péter pedig 250 ezer forinttal támogatta saját keretéből Botondot, hogy elindulhasson a Salt Lake City-ben rendezendő Világkupa-versenyen.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!