Mint ismert az FC Barcelona legendája, Andrés Iniesta a napokban bejelentette, távozik a klubtól a nyáron, ez lesz az utolsó szezonja a katalánoknál. 

Természetesen a hír az egész sportvilágot megérintette, hisz nem akármilyen klubikonról van szó a spanyol karmester személyében, aki gránátvörös-kék színekben 670 mérkőzésen lépett pályára, ezeken 57 gólt szerzett és 141 asszisztot osztott ki, összesen pedig 32 trófeát nyert a csapattal. (Az egyiket éppen vasárnap este, ugyanis a Barcelona megnyerte a La Liga idei kiírását.)

A futballvilág legnagyobb alakjai, sőt a madridi lapok sem mentek el a bejelentés mellett szó nélkül.

“Köszönök neked minden évet, amelyet a futballpályán tölthettem veled, Andrés. Szerencsés vagyok, hogy veled játszhattam együtt, és rengeteg felejthetetlen percet éltünk át az évek alatt. A legjobbakat kívánom neked életed új fejezetéhez, mind a labdarúgásban, mind a magánéletedben. A pályán és a pályán kívül és nagyszerű ember vagy, hiányozni fogsz!” -írta Lionel Messi a közösségi oldalán.


A Marca köszöntése mellett az AS is megemlékezett Iniestáról, “Az öröm a miénk volt” címmel megjelenő számában.


És ezután lássuk, hogy reagált a futballvilág többi alakja, Real Madrid játékosok, valamint volt csapattársak.

„Azt hiszem, ő a Barca történetének részévé vált, az elmúlt tizenöt-húsz év nélküle nem alakulhatott volna úgy – fejtette ki Pep Guardiola, az FC Barcelona korábbi vezetőedzője. – Köszönettel tartozom neki a rengeteg segítségért. Az emberek azt hiszik, hogy a tréner az, aki segíti a játékosait, ám néhány esetben a futballista segít rengeteget az edzőjének abban, hogy jobban megértse a játékot. Andrés Iniesta is ilyen játékos.”

„Csak figyeljék meg, mit csinál a pályán, az általa megnyert párharcok mennyisége, a játékstílusa, a felfogása a példa, hogy egy profinak hogyan kell viselkednie a pályán és azon kívül. Minden jót kívánok neki a jövőben. Amikor úgy dönt, hogy abbahagyja, biztosan visszatérhet a Barcelonához, hogy oktassa a fiatalokat vagy akár a profikat is.”

Zinédine Zidane, a rivális Real Madrid vezetőedzője is csak pozitívan tudott nyilatkozni Iniestáról.

„Nehéz, mert ha szereted ezt a sportágat, nincsenek jó érzéseid, amikor olyan játékos távozását nézed végig, mint Iniesta. Nem úgy gondolok rá, mint egy Barcelona-futballistára, hanem mint egy labdarúgóra. Két-három alkalommal találkoztam csak vele, de megnyerő személyiség, akit mindenki tisztel és szeret. Olyasvalaki, aki a pályán mindent kiad magából, mindent megtesz, mindemellett annyira nyugodt… Csak pozitívan tudok róla nyilatkozni. Csodálom a játékát és labdarúgóként, valamint az életben is a legjobbakat kívánom neki.”

„Olyan futballistáról beszélünk, aki minden álmát és célját elérte, valakiről, aki az Aranylabdát is megérdemelte volna, főleg 2010-ben, amikor megnyerte a világbajnokságot. Teljesen nyilvánvaló, hogy akkor megkaphatta volna.”

A katalánoktól januárban távozó Javier Mascherano sem hagyta szó nélkül Iniesta bejelentését.

„Kiváltság, hogy veled játszhattam, de még nagyobb megtiszteltetés, hogy a barátom vagy. A Barca és a spanyol labdarúgás egyik nagy alakja vagy, sok sikert kívánok Neked, bárhol is folytatod!”

Iker Casillas, a Real Madrid legendája is üzent honfitársának.

„Öröm volt, hogy testközelből élvezhettem Spanyolországban a játékod, és hogy mezt cserélhettem veled. A legcsodálatosabb volt, amikor együtt nyertünk a válogatottal. Nagy rivalizálás, maximális tisztelettel övezve. Sok sikert a jövőben!”

Xavi, aki szintén a Barcánál vált ikonná, és Iniestaval együtt a Barcelona filozófiájának legnagyobb képviselői voltak éveken keresztül: „Partner, csapattárs, barát. A tehetségednél csak a nagylelkűséged nagyobb. Nagyszerű volt melletted játszani, köszönök mindent!”

„Hálás vagyok mindenért, kapitányom, csapattársam, barátom. Sok szerencsét kívánok Neked a folytatásban” – így Ivan Rakitic, a közösségi oldalán.

David Villa sem maradhatott ki a sorból, aki szintén megjárta a katalán együttest.

„Köszönöm barátom, hogy oly sokszor testközelből élvezhettem a játékod, és köszönöm azt a sok pillanatot, amit egymás oldalán éltünk meg. Hálás vagyok a rengeteg varázslatért, amit még a barcelonai időszakban együtt tapasztaltunk meg. A legjobbat érdemled.”

„Köszönöm, Andrés! Nagyon nagy vagy!” – írta Sergio Ramos, a Real Madrid csapatkapitánya.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!