A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) már több alkalommal is érdekes statisztikákkal állt elő a futballvilággal kapcsolatban, ezúttal pedig a világbajnokságon résztvevő együttesek játékosainak értéke alapján állítottak össze egy listát, kiemelve azon futballistákat, akik a legtöbbet nyomják a végösszegbe. 

Íme a rangsor, a franciák 1410 millió eurót érnek.

Az értékeléseknél a kutatók egy olyan vélt vételi árral számoltak a játékosoknál, amelyet a legvalószínűbb jövőbeni vevő klub hajlandó és képes kifizetni az adott sportolóért.

A labdarúgók pályán mutatott teljesítménye mellett a jelenlegi klubjuk bizonyos értékeit, teljesítményét is bevették a svájci szakemberek az algoritmusba, továbbá olyan adatokat is hozzászámolnak, mint például a játékos életkora, vagy a jövőben megkötendő új szerződés időtartama.

A lista tehát sok szempontot figyelembe vesz, ám koránt sem meglepetés, hogy az élen a franciák végeztek, Didier Deschamps kerete bombaerősnek ígérkezik a vb-re, elég csak a kimaradók névsorát végigtekinteni. Anthony Martial, akit a transfermarkt.de 65 millió euróra taksál – bár nagy meglepetés lenne, ha valaki ennyiért megtudná szerezni – sem lesz ott például a viadalon, a B/R football összeállított egy listát, szerintük a francia keretből kimaradók névsora is esélyes lenne a vb-győzelemre.


A képen szereplő 11 futballista értéke a transfermarkt adatai szerint nagyjából 350 millió euró, amellyel ezen a listán a kimaradókból álló francia keret is a 11. helyen állna.

Érdekesség, hogy a második helyen az angolok szerepelnek 1386 millió euró összértékkel, míg a legutóbbi vb-döntősei, Argentína és Németország csak az ötödik és hatodik pozícióban állnak.

A rangsor végén a vb-újonc Panama 15 millió euró értékű kerettel, előtte Szaúd-Arábia 21 millió összértékkel áll a 40 milliós kerettel érkező Irán mögött.

További elemezni való a listán, hogy az egyes országok alatt láthatók a legértékesebb játékosaik és, hogy ők hány %-át teszik ki a végösszegnek. Egyiptom válogatottját nézve, a 232 milliós keret majdnem 75%-át (171 millió euró) Mohammed Salah teszi ki, aki szenzációs szezont futott a Liverpoolban, és alig maradt le Lionel Messi mögött az Aranycipőért folyó versenyben.

Ami a játékosok rangsorát illeti, a világbajnokságon szereplő labdarúgók közül – némi meglepetésre – Harry Kane a legdrágább, őt 201 millió euróra taksálta a CIES, majd Neymar jön 195 millió euróval, aztán Kylian Mbappé 187 millió euróval.

És végül ma is zárjunk egy érdekességgel, korábban már beszámoltunk róla, hogy a nigériai válogatott vb-mezét az egész világon imádják, most pedig az utazó ruhájukban villogtak az afrikaiak, ami szintén emlékezetesre sikeredett. Íme.

Forrás: nso.hu

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!