A tegnapi nap folyamán, magyar idő szerint 17 órától kezdetét vette az Oroszországi Labdarúgó Világbajnokság, ahol a házigazda Szaúd-Arábia gárdáját fogadta.

A csinnadratta után elrajtolt a nyár legjobban várt sporteseménye. Fotó: independent

Közel 80 ezer néző előtt indult útjára a labda, ahol kellemesebb ellenfél nem is várhatott volna a “Szbornaja”-ra, hisz a szaúdiak játékán már az első perctől kezdve látszott a megilletődöttség.

A labdabirtoklást átengedve saját térfelükre álltak vissza az oroszok, és hamar, már a 12. percben megszerezték a vezetést, Golovin beadását Yury Gazinskiy fejelte a hálóba.

Az elcsúszó védő mellett könnyű dolga volt az Gazinskiynek, aki élete első gólját szerezte a válogatottban. Fotó: AFP

Hiába birtokolta 61%-ban a labdát az ellenfél, az oroszok kapuja előtt egyáltalán nem alakultak ki helyzetek, csupán a mezőnyben adogattak az arabok.

Az első játékrész krónikájához hozzátartozik, hogy Alan Dzagoev egy támadás közben a combjához kapott és elterült a földön, így várhatóan a házigazda az egész vb-re elvesztette egyik legjobb, és legkreatívabb futballistáját.

A cseréje beálló Denis Cheryshevnek azonban nem kellett sok idő, hogy felvegye a ritmust, pár ügyetlenkedés után belerázódott a meccsbe, és a félidő lefújása előtt 2 perccel óriási gólt ragasztott a szaúdiak hálójába. Érdemes megemlíteni az egész meccsen parádésan futballozó Aleksandr Golovin nevét, aki ennél a gólnál egy remek sprintet bemutatva szerzett labdát.

Football Soccer Futbol (@bestoffootball) által megosztott bejegyzés,

 A második etapra sem változott a játék képe, az oroszok igyekeztek minél kevesebbet kiadni magukból a gyenge tempót produkáló ázsiaiak ellen, ám a meccs végére így is felpörögtek az események.

A 70. percben Smolov helyére érkezett a hórihorgas center, Artem Dzyuba, akit – ahogy az első gólnál is – szintén Golovin talált fejbe az ötös környékén, a rutinos támadó pedig elszakadva védőjétől könnyedén bólintott a kapuba.

Már a 90. percen is túl voltunk, amikor azt hihettük nem lesz több érdekesség a találkozón, ám a hosszabbításban érkezett az első félidőben csereként beálló, és már akkor is gólt szerző Cheryshev, és megduplázta góljainak számát.

Al Muaiouf kapus hiába repült, nem volt esélye a hárításra. Fotó: AFP

Ekkor már tényleg mindenki elkezdte összegezi magában a látottakat, ám a kissé érthetetlen 4 perces hosszabbítás utolsó percében szabadrúgáshoz jutottak az oroszok egy nagyon ígéretes pozícióból, a labda mögé pedig az a Golovin állt, aki az egész mérkőzésen kiválóan teljesített, és egy remekül eltekert pontrúgásból megérdemelten szerzett gólt, kialakítva ezzel az 5:0-ás végeredményt.

A 22 éves Aleksandr Golovin nevét hallani fogjuk még a vb után is. Fotó: APF

Végső soron a remek kezdés ellenére azért óvatosan kell értékelnie Stanislav Cherchesov vezetőedzőnek csapata teljesítményét, mert bár 5 gólt is szereztek, a játékuk hagyott némi kívánnivalót maga után, pláne, hogy egy harmat gyenge Szaúd-Arábiával játszottak a nyitómeccs keretein belül.

Az arab drukkerek nem sokáig örülhettek. Fotó: AFP

A mai nap tovább folytatódnak a küzdelmek az A-csoportban, ahol Egyiptom és Uruguay csap össze, 14 órától.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!