Pénteken végre szemtanúi lehettünk a VB első fordításának, hiába vezettek ugyanis a szerbek, a svájciak Xhaka és Shaqiri góljaival 1-2-re győzni tudtak. A meccsről, amelyről ITT már beszámoltunk, illetve annak mindent eldöntő 3. góljáról érdemes elmondani, hogy valójában egy szerb támadásból indult. Aztán a svájciak hátul labdát szereztek, a szünetben beálló Mario Gavranovic a saját térfelének közepéről nagyszerű ütemben indította a saját térfeléről startoló villámléptű, birkózó alkatú Shaqirit. A Stoke City támadója végigrobogott az ellenfél térfelén, majd higgadtan elpasszolta a labdát a szerb kapus mellett (1–2).

Ezzel az E-csoportot jelenleg Brazília vezeti az ugyancsak 4 pontos Svájc, a 3 pontos szerbek a vereséggel nehéz helyzetbe kerültek, Costa Rica pont nélkül már elveszítette minden továbbjutási esélyét.

Az ,F’ csoportban, a ma esti német – svéd csoportrangadó előtt, pontosabban szólva a VB-rajt előtt a címvédő németek továbbjutását mindenki biztosabbnak vette, mint a Világvégét, de a második helyért nagy a tolakodást jósoltak a szakemberek: a közvélemény mexikói–svéd párharcot várt a továbbjutásért, de a kontra-produktív Dél-Koreát sem engedték leírni. Ezek után a csoport 1. fordulójában borult a papírforma Mexikó óriási meglepetésre legyőzte a németeket, a svédek, ha nehezen is, de hozták a 3 pontot. Szóval, minden kerek Svédországnak, hiszen a kötelező győzelem összejött, büntetőből büntettek Zlatan utódai!

Itt érkeztünk el a mai összecsapásokhoz, amikor is délután Rosztovban Dél-Korea – Mexikó, majd este Szocsiban Németország – Svédország rangadót rendeznek, ahol az aktuális világbajnok már nem hibázhat, és, ha nyer is az utolsó fordulóban sem engedheti meg majd magának azt a luxust, amit egyébként előre jósoltak, hogy majd a ,,fakó” csapattal áll ki Dél-Korea ellen.
Minden bizonnyal óriási lesz a nyomás a németeken, akiknél Joachim Löw szövetségi kapitány zárt kapus edzésekkel reagált a veresége és nem nagyon akart a média elé kerülni.
– Svédország vélhetően defenzív lesz Németország ellen, és ehhez meg is vannak az embereik. A 4-4-2-es formációban a balszélső védő Augustinsson némileg kilóg, de a két belső bekk, Granqvist és Jansson – úgy néz ki – jó formában van, és ez igaz Lustigra is, aki a bal szélen előre játékban is fontos szereplő volt. Nyilván más szint lesz a német, mint a dél-koreai volt, de anno az olaszok ellen is kihúztak 180 percet kapott gól nélkül. Ezek alapján előzetesen inkább kevés gólra tippelhetünk – olvasható a focivb2018.org elemzésében.

A szakportál hozzáteszi, hogy Joachim Löw nem ma kezdte a szakmát, biztosan talál megoldást a problémákra. A mexikóiak tempós, visszatámadós stílusát nem tudják a svédek, de cserébe masszívak és egységesek. Szerintem egy gólos hátrányban is inkább biztonsági játékos lenne Svédország, a németektől függetlenül hozza a saját stílusát. Nagy kérdés, hogy a németek támadásban megjönnek-e végre a vébére, Özilt például ki sem kellett venniük a mexikóiaknak, önmagát kikapcsolta a játékból. Németország kerete sokkal erősebb, így ők a találkozó esélyesei, ám ezen a VB-n bármi megtörténhet.

A Dél-Korea – Mexikó 17, a Németország – Svédország összecsapás 20 órakor kezdődik.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!