A tegnapi nap folyamán eldőlt, hogy a sokak által előrehozott döntőnek titulált Franciaország – Belgium csatából előbbi került a vb-fináléjába, ma este pedig az is kiderül, hogy kivel mérkőznek meg a franciák. 

Horvátország sokak számára a vb egyik legkellemesebb meglepetése, hisz a legnagyobb futballhatalmakat megszégyenítve, helyenként szemre is tetszetős játékkal jutottak el az elődöntőig.

Ellenfelük Anglia ugyan egy könnyebb csoportból jutott tovább, ám igazán a legnagyobb erősségük a csapatban van, és a masszív védekezésben, ám azt is hozzá kell tenni, hogy a 3-5-2-es játékrendszerbe olykor becsúszik a hiba, egyedül Svédország ellen tudtak kapott gól nélküli mérkőzést lehozni ezen a vb-n.

Anglia eddig csupán egy mérkőzésén nem kapott gólt a világbajnokságon. Fotó: AFP

Horvátországnak előzetesen két dologtól kell tartani, elsősorban az angolok pontrúgásaitól, hisz Tunézia ellen két szöglet, Panama ellen két szöglet és két tizenegyes, valamint a svédek ellen is egy szögletrúgást követően szereztek gólt.

A másik ilyen pedig az erőnlét kérdése lehet, hisz az amúgy is hosszú szezonon keresztülmenő játékosok lábában nem sok lehet már így a világbajnokság végéhez közeledve, ráadásul a horvátok a házigazdát is a dánokat is hosszabbításos küzdelemben múlták felül, ami pontosan 60 perc plusz játékidőt jelent.

Zlatko Dalic a legjobban nem Harry Kanetől, hanem Raheem Sterling játékától tart. Fotó: AFP

A védelemben lesz kieső embere a Rakitic és Modric által vezetett horvátoknak, hisz Vrsaljko lába nem biztos, hogy alkalmas lesz a játékra.

Angliának viszont talán nagyobb félnivalója lehet, hisz a remek összetételben focizó horvátok eddig mindenkire képesek voltak ráerőltetni az akaratukat, birtokolták a labdát és helyzeteket alakítottak ki, így várhatóan ma este is ők irányítják majd a játékot.

Nagy kérdés, hogy melyik együttes tudja majd jobban uralni a középpályát, de a fentebb említett két úriember – akik a Barcelonában is a Real Madridban is meghatározó játékosok – neve hallatán nehéz elképzelni azt a forgatókönyvet, hogy ne a horvátoknál legyen többet a labda.

Harry Kane 6 gólnál jár ezen a vb-n, ebből 3-at büntetőből szerzett.

A tegnapi napból kiindulva, hiába van tele mindkét csapat remek játékosokkal, a tét miatt lehetséges, hogy taktikus és óvatos focit ad majd elő mindkét együttes, de mi nagyon reménykedünk egy nézhető elődöntőben, ahol a futball dominál majd.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!