A Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) 61. alkalommal kiírt szavazásán idén is eldől, ki lesz az év sportolója. A győztest jövő csütörtökön, a Nemzeti Színházban sorra kerülő M4 Sport – Az Év sportolója gálán hirdetik ki. Addig is bemutatjuk a jelölteket, kezdjük mindjárt a férfiakkal.


Bácsi Péter
Az 1983-as születésű Bácsi Péter idén nem véletlenül érdemelné ki az év férfi sportolója díjat. Az ötszörös magyar bajnok, valamint kétszeres világ- és Európa bajnok magyar birkózó idén újabb világbajnoki címet nyert 82 kg-os súlycsoportban, ami miatt kiérdemelte a Nemzetközi Birkózószövetségtől a 2018-as év kötöttfogású birkózójának járó díjat.

Fucsovics Márton
Fucsovics Márton kétszeres junior Grand Slam-bajnok, nyolcszoros magyar bajnok, csapatban pedig aranyérmes Európa-bajnok magyar teniszező.
Fucsovics számára 2018 volt az áttörés éve.
A 2018-as évet jól indította, Canberrában a döntőig jutott, az Australian Openen a 2. körben legyőzte a verseny 13. kiemeltjét, az amerikai Sam Querrey-t, majd a 3. körben aratott győzelme után 1983 óta először, magyar férfi teniszező jutott Grand Slam-tornán a legjobb 16 közé. A nyolcaddöntőben aztán az előző évi győztes, hússzoros Grand Slam-győztes Roger Federer volt Fucsovics ellenfele, aki három játszmában győzött a magyar játékos ellen.
A Genfi, Geneva Open elnevezésű ATP 250-es tornán a döntőbe jutott, 34 év elteltével az első magyar férfi játékos lett, aki döntőt játszhatott egy ATP-tornán. A döntőben a német Peter Gojowczyk ellen győzött, ezzel ő lett az első magyar egyéni győztes az ATP Tour 1990-es létrehozása óta.

Liu Shaolin Sándor
Apai ágon kínai származású magyar olimpiai bajnok. Emellett világbajnok, Európa-bajnok, világkupagyőztes és magyar bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó. A jelölt Budapesten született, édesapja kínai, édesanyja magyar. Sándor tizenegy éves korában vett részt az első edzésén, 2005 óta pedig már versenyszerűen korcsolyázik.
Az idei év hihetetlenül sikeres volt Liu Shaolin Sándornak. 2018. február 22-én, az 5000 méteres váltó tagjaként szerzett olimpiai bajnoki címet. Magyarország történetében először téli olimpián nyert aranyérmet. A 2018-as rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságon összetettben ezüstérmet szerzett.  

Kangnung, 2018. február 22.
Liu Shaolin Sándor örül, miután a magyar csapat utolsó tagjaként elsõként ért célba a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyében, a phjongcshangi téli olimpián a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 22-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szerkesztőségünk szerint a 2018-as év férfi sportolója nem lehet más, mint a gyorskorcsolyázó, Liu Shaolin Sándor. A 23 éves sportoló segített megnyerni Magyarország első, téli olimpián szerzett aranyérmét, ami hihetetlen teljesítmény. A fiatalos nyilatkozatai, szimpatikus stílusa miatt, eredményeit nem figyelembe véve, még a közönség szerint is Sándor lehet az idei év férfi sportolója.

Február 14-én kiderül.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!