A kormány rendeletet alkotott a magyar futballisták bércsökkentéséről is, ami szerint akár (legfeljebb) 70 százalékkal csökkenthető a játékosok bére, szúrta ki a Magyar Közlönyben a Napi.hu.

A koronavírus-járvány miatt a bajnokságok leálltak, és a legtöbb klub megpróbálja csökkenteni a költségeit. A meccs nélkül maradó játékosokon is takarékoskodnak a sportszervezetek, a legnagyobb külföldi csapatoknál is megvágták a sztárok pénzeit, itthon pedig már a Ferencvárosnál és a Diósgyőrnél is bejelentették, hogy csökkentették a fizetéseket, több egyesületnél pedig jelenleg is folynak a bértárgyalások.

A csökkentés mértéke a felek érdekérvényesítő képességén is múlt, de most a kormány kijelölte, hogy mekkora százalékú lehet a maximális megvonás.

A Magyar Labdarúgó Szövetség versenyrendszerébe tartozó kluboknál ez 70 százalék lehet. Nemcsak a játékosok, hanem az edzők és más sportszakemberek bérét is lehet csökkenteni. A fizetések megvágása a veszélyhelyzet végéig tart. A futballisták kiszolgáltatottságát viszont növeli, hogy a klubok már nem kényszerülnek egyezkedésre, a béreket egyoldalúan csökkenthetik. Az viszont még mindig a futballisták malmára hajthatja a vizet, hogy amennyiben egy általuk nem elfogadott mértékű fizetésmegvonást kapnak, a szerződésük felbontását kezdeményezhetik, és új kenyéradó után nézhetnek.

A rendelet a többi látvány-csapatsportágban szereplő kluboknak is megengedi az egyoldalú bércsökkentést, de ezeknél nem szabott korlátot a jogalkotó szerv.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!