Meglehetősen komor képet festett 40 évvel ezelőtt a Szombathelyi Haladás együttese. Többen távoztak is a csapatból, az utolsó pillanatban szerzett előnyével élve a Kaposvár vívta ki a feljutást az NB II-ben, így a szombathelyi szurkolók meglehetősen csalódottak voltak. Épp ezért a rutinos játékosok mint Király vagy Kulcsár, nagyon fogadkoztak.

Ennek meg is lett az eredménye. A másodosztály ez időtájt három csoportból állt: nyugati, közép és keleti. A szombathelyi együttes nemcsak saját kiírását, hanem az úgy nevezett összetett kategóriát is toronymagasan megnyerte. Egyetlen vereséget szenvedett a Haladás úgy, hogy közben megőrizte veretlenségét hazai környezetben.

A védekezés mellett a hatékony támadójáték volt a siker kulcsa. A Garics-Hegyi páros mellett Szabó Ferenc és Bogáti Attila feladata volt a gólszerzés, ez pedig sikerült. A hazai pályán a Haladás volt a legeredményesebb a 62 szerzett találattal. Joggal reménykedett mindenki egy remek folytatásban is – csak ezúttal az elsőosztályban.

A nyári időszak azonban nem úgy sikerült, ahogy a vezetőség szerette volna. Az új szakvezetővel szembeni elvárás magas volt: cél az élvonalbeli tagság megőrzése. Látva, hogy saját nevelésre támaszkodott a klub, a legtöbb trénert ez elbizonytalanította. Nevekből pedig akadt bőven, mégis a nyári alapozást a csapat vezetőedző nélkül kezdte el.

A csapatkapitány Garics György (bal oldalt) jó játékára is számított Török Péter (jobb oldalt) régi-új vezetőedző

Végül egy tősgyökeres szombathelyi ült le a padra, ráadásul ismerős arcként. Török Péter ugyanis nemcsak saját nevelésű játékosként rúghatta a bőrt szeretett csapatánál, hanem más egyesület színeiben nem is lépett pályára. Profi karrierjét követően szakedzőként és testnevelőként végzett. Sárosi László mellett pedig segédedzőként dolgozott.

Később már a klub ügyvezető elnökeként intézkedett, de hiába nyert a Haladás bajnokságot az NB II-ben, a hosszú tárgyalások pedig nem vezettek eredményre, így magára vállalta a feladatot és lett ismét a zöld-fehérek vezetőedzője. A kitűzött feladat pedig nem ígérkezett könnyűnek, hiszen a klubot irányítva határozta meg, hogy a másodosztályt nyert csapattal kell helyt állni.

Ez, ahogy nyilatkozta Török Péter szerkezeti átalakítást követelt. A gólerős támadósor mellett hasonlóan acélos védelmet szeretett volna a pályán látni. S milyen eredményt ért el ez a csapat? A másodosztályból feljutott Haladás úgy végzett a 9. helyen, hogy a szezon végén második, harmadik és negyedik pozícióban végzett együtteseit legyőzte. Ennek jutalmaként a következő felkészülés során a szovjet testvér-területére a Mari Köztársaságba is elutazhatott.

(címlapképünk a Haladás 1982/83-as keretéről készült!)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!