A XII. Németh Pál Emléknap sem múlhatott el kalapácsvető versenyek nélkül. A szombati versenyről, illetve annak eredményeiről, de az emléknap egyéb történéseiről is ITT már olvashattak, most jöjjön a Dobó SE vezetőedzőjének értékelése.

– Mindkét nem minden korosztályában rajthoz álltak a legjobb hazai versenyzőink. Még a kalapácsvetés előtt, rendhagyó módon, diszkoszvetésben is volt lehetőség versenyezni. Ezt kihasználta Kerekes Dóra, az NYSC Szombathelyen, Németh László irányításával készülő diszkoszvetőnője is, aki élete második legnagyobb dobásával győzött – kézdte nyilatkozatát az egykori VB-ezüstérmes szakember.

A péntek éjjeli esőzés nagyon ráijesztett a résztvevőkre, szerencsére a program kezdetére már elállt a csapadék. Az „előversenyeken” már ideális időjárási körülmények között vetélkedhettek egymással az ifjú kalapácsvetők. A hagyományos páros kalapácsvető gálaversenyre viszont viharos széllel ismét megérkezett az eső.

– Nagyon jó volt látni, hogy a gála résztvevői meg tudtak küzdeni az elemekkel és kiváló eredményekkel örvendeztettek meg bennünket. A felnőtteknél Halász Bence ismét, idén már egymás után negyedik alkalommal jutott 78 méter fölé. A versenyszezon előtt ez a sorozat nagyon biztató.

 

Másik olimpiai kvótásunk, Gyurátz Réka deréksérülése után már sokkal jobban mozgott, de az igazán nagy dobás még elmaradt tőle – folytatta Németh Zsolt, aki a még fiatalabbak eredményeit is górcső alá vette.

 

 

– Az U23-as korosztályban Rába Dániel ismét 73 méter közelébe jutott, Varga Donátnak és Varga Balázsnak most nem jött ki a lépés, kissé elmaradtak a saját maguktól elvártaktól. Németh Zsanett legnagyobb dobásánál sajnos kilépett, de most már ismét több alkalommal tudott 60 méter fölé kerülni.

 

A legnagyobb meglepetést a juniorok között versenyző Doma Benedek szolgáltatta. Rögtön első dobásával 5 métert (!!!) javított egyéni legjobbján! 77,36 méteres dobásával fellépett a világranglista 2. helyére és a magyar U20-as örökranglista 10. legjobbja is lett ezzel. Rajczi Bianka ismét az élen végzett a junior lányok között. Viszkeleti Villő újabb egyéni csúcsával tovább erősítette vezető helyét az U16-os világranglistán. Testvére Vencel pedig alig maradt el eddigi legjobbjától. Következő versenyen remélhetőleg már a 70 méter is meglesz – mondta nagy boldogsággal a mesteredző.

Azt is megtudtuk, hogy a páros verseny első helye már szinte az első sorozatban eldőlt, hiszen Doma Benedek hatalmas dobásával és Németh Zsanett kiegyensúlyozott teljesítményével már behozhatatlan előnyre tettek szert. Utánuk viszont szoros verseny alakult ki és csak az utolsó dobások után alakult ki a végső sorrend.

Emléknap lévén természetesen nem maradt el az emlékezés sem. Előbb Horváth Vilmos, a Dobó SE elnöke, majd Tóth Kálmán képviselő, Szombathely MJV képviselőtestülete nevében idézte meg Németh Pál példaértékű munkásságát és szellemiségét, aztán egyre sokasodtak az emlékezés koszorúi a mesteredző dobókörre néző mellszobrának talapzatán.

 

Jelen volt Gécsek Tibor, Európa-bajnok, a Mester leghíresebb tanítványa is. A megemlékezés után a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Klub segítségével levetítésre került Sós Ágnes: A Dobópápa című dokumentumfilmje. Az estét a Dobó SE elnökségi tagjainak közreműködésével készített bogrács-különlegesség melletti kötetlen beszélgetés zárta.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!