Egyre népszerűbbek hazánkban is azok a népszerű kezdeményezések, amelyekben az egészségmegőrzés vagy épp a szűrővizsgálatok fontosságát helyezik célkeresztbe. Néhány napja a Haladás VSE futsal mérkőzésén tapasztalhattak a szurkolók hasonlót, akik a Pink Október kezdeményezés mögé álltak be – ami a mellrák elleni küzdelmet hangsúlyozza.

Néhány napja pedig beköszöntött a november, amely már az erősebbik nemet szólítja meg. Közismert, hogy 2004-től a Movember Foundation szervezetnek köszönhetően indult útjára a kezdeményezés. A Movember minden év utolsóelőtti hónapjában tartott nemzetközi eseményként ismert, amelyhez idén is csatlakozott a szombathelyi NBA Crushers amerikai focicsapat.

Májer Lászlóval, az egyesület vezetőjével beszélgettünk a kezdeményezésükről:

– Tavaly találtunk rá a Movember mozgalomra amely nemcsak a prosztatarákról és a szűrővizsgálatok fontosságáról szól, hanem egyben a férfiak testi-lelki egészségről is. Ez pedig szorosan kapcsolódik a sporthoz főként a csapatsportokhoz, így az amerikai futballhoz és hozzánk is sokkal közelebb áll. Nálunk a sport nem csak arról szól, hogy elmegyünk heti 2-3 edzésre meg meccsekre, hanem egy olyan közösség vagyunk, ahol a legtöbben közeli barátságban vagyunk egymással. Rendszeresen töltünk időt a csapattársainkkal és figyelünk egymásra, segítjük egymást. Azt hiszem ez egy olyan közösség amire mindnyájunknak szüksége van.

Akkor mondhatjuk úgy is, hogy családias hangulatban telnek a mindennapok?

– Abszolút! Sőt, nálunk egész évben Movember van, de ilyenkor egy szokatlan bajusszal még inkább feltudjuk hívni a figyelmet a testi-lelki egészség és a szűrővizsgálatok fontosságára. Egy szokatlan bajusz remek beszélgetésindító lehet. Úgy gondolom a férfiak egy része még mindig tabuként kezeli a témát, s talán kellemetlenségnek éli meg a prosztata szűrővizsgálatot, ezért jó ezt szóba hozni néha. Azt viszont nyugodtan kijelenthetjük, hogy az idei Movembert azért eléggé beárnyékolja a kötelező maszkviselés.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!