Nagy izgalom és várakozás előzte meg a Spanyolország-Svájc találkozót a labdarúgó Európa-bajnokságon. Mindkét együttes a nyolcaddöntőn csak túlórázás árán jutott tovább. A svájci válogatott kétgólos hátrányból zárkózott fel és büntetőrúgás után örülhetett, míg a spanyolok a horvátokkal szemben izzadt meg, illetve csapta meg őket a kiesés szele.

Ennek eredményeként óvatos kezdésre lehetett számítani, de ezt azonnal cáfolta Luis Enrique együttese. Az 5. perc végén egy sarokrúgás után lőtt Jordi Alba, kísérlete felperdült egy védő lábán és máris előnybe kerültek a spanyolok. Ezután viszont visszavonta sorait és átadta a területet a svájci labdarúgóknak. A meddő mezőnyfölény mellett komolyabb helyzetekig nem jutottak a csapatok.

Beszédes adat, hogy a spanyolok biztos labdatartása mellett 45 perc alatt csak egy kaput eltaláló lövést jegyezhettünk fel – nem mellesleg abból gól is született. A szünet után aktivizálta magát a hátrányban lévő együttes és minden téren határozottabb játékot produkáltak. Alig negyedóra alatt meg is lett az eredménye, ekkor Shaqiri kísérlete talált utat a hálóba.

Fokozódott az izgalom, mert a 77. percben Freulert állította ki a játékvezető egy durva szabálytalanság okán. A hajrába megpróbálta eldönteni a találkozót a spanyol válogatott, de nem volt kellő átütőerő a játékukban. A ráadásban az emberelőnyben lévő Enrique-legénység volt határozott, helyzetekig is eljutottak, de a mindent eldöntő gól nem akart megszületni.

Bár a ráadás perceiben is támadott Spanyolország, de a legnagyobb ziccereket elrontották, no meg villogott Sommer kapus. A büntetőrúgások ezúttal is az idegek csatáját hozta, mindkét együttes rontott és a hálóőrök is mutattak be nagy bravúrokat. Végül az esélyesebb spanyolok örülhettek a 120 perc végén és jutottak elsőként a legjobb négy közé.

Svájc – Spanyolország 1-1 (1-1, 1-1)
büntetőkkel: 1-3

Svájc: Sommer – Elvedi, Akanji, Rodriguez – Widmer (Mbabu), Zakaria (Schar), Freuler, Zuber (Fassnacht) – Shaqiri (Sow), Embolo (Vargas) – Seferovic (Gavranovic).

Spanyolország: Simon – Azpilicueta, Laporte, P. Torres, Alba – Koke (Llorente), Busquets, Pedri – F. Torres (Oyarzabal), Morata (Moreno), Sarabia (Olmo).

Gólszerző: Shaqiri (66.) illetve Zakaria (5. – öngól)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!