A magyar atlétika koronaékszere több mint egy évtizede minden nyáron Magyarországra irányítja a sportág rajongóinak a figyelmét. A Gyulai Memorialt 2014 óta Székesfehérváron rendezik meg, ahová ismét a világ legjobb atlétái érkeztek meg július ötödik és hatodik napjára.

Az MTI-n és atletika.hu-n megjelent tudósításból kiderül, a férfi kalapácsvetők versenyében Kohan egyéni legjobbját majd egy méterrel megjavítva 80,78 méterre hajította a kalapácsot. Tőle húsz centiméterrel (80,58 m) elmaradva a tavalyi győztes lengyel Wojciech Nowicki végzett a második, míg a legutóbbi négy világbajnokság győztese, a lengyel Pawel Fajdek (78,78 m) a harmadik helyen.
A magyarok közül az olimpiai kvótás Halász Bence (Szombathelyi Dobó SE) lett a negyedik, miután idei legjobb eredményét érte el 78,12 méterrel. A szintén szombathelyi Rába Dániel (74,99 m) ötödik, míg a veszprémi Pásztor Bence (70,86 m) a kilencedik lett.

A nőknél a világcsúcstartó Wlodarczyk 74,76 méterrel győzött. Második lett 74,69 méteres dobásával a tavalyi fehérvári győztes francia Alexandra Tavernier, míg a dobogó alsó fokára 71,82-vel a lengyel Malwina Kopron léphetett fel.
Az egyetlen magyar induló, a tokiói kvótával rendelkező Gyurátz Réka (Szombathelyi Dobó SE) 69,80 méterrel az ötödik helyen zárt.

És akkor jöjjenek a részletek…

Hétfő délután a főszerep a dobóköré és a kalapácsvetőké volt, akik így százszázalékos figyelmet kaphattak a világnak abban a több mint száz országában, ahol a Continental Tour Gold sorozatába tartozó viadalt közvetítetik.

A 16 órakor kezdődött női verseny mezőnyében ott volt a tokiói olimpiára kijutott 19 magyar atléta egyike, Gyurátz Réka is, aki a harmadik sorozatban 69.80 métert dobott, amivel az 5. helyen zárta a versenyt.

– Azt érzem, jobb formában vagyok a mutatottnál, annak viszont örültem, hogy az 1-3. sorozatban értem el a legjobb eredményeket. Sok verseny van mögöttem, így kevesebbet edzhettem, de bízom benne, hogy az olimpia előtti edzőtáborban még tudok javulni – értékelte az M4 Sport kamerája előtt mai teljesítményét Réka.

A Réka előtt végző négy kalapácsvető mindegyike 70 méter fölé jutott, így a dobogóról lemaradó új-zélandi Lauren Bruce is, aki első kísérletére ért el 70.89 méteres eredményét.

Az első három helyezett között két lengyel világklasszis nevét is megtalálhattuk, a győzelem a világcsúcstartó Anita Wlodarczyké lett, aki 74.76 métert dobva csupán hét centivel előzte meg a francia Alexandra Taverniert. Wlodarczyk honfitársa, Malwina Kopron lett a harmadik, aki ezúttal 74.02 méterig jutott.

 

A 18 órakor startolt férfiak versenyében hárman is képviselhették a magyar színeket, köztük volt egy másik tokiói olimpikonunk, Halász Bence is. Rajta kívül a magyar mezőnyben a nap előtt az idei legnagyobb dobással bíró Rába Dániel, valamint a hétfőn 70.86 méterrel 9. helyen záró VEDAC-os Pásztor Bence.

Rába az utolsó előtti sorozatban dobta hétfői legnagyobbját, ami egy centi híján 75 méter volt. A szombathelyi kiválóság ezzel az 5. pozícióban végzett, egyetlen helyezéssel zárt Halász mögött, akinek sikerült visszavennie csapattársától az idei legjobb eredményt – 78.12 métert dobva a harmadik sorozatban.

– Nagyon örülök az eredményemnek, egy nagy lépést tettem előre és érzésre még ebben is nagyon sok maradt. Az ötödik dobásom hálóba ment, de az volt a legjobb mozgás, szóval azt sajnáltam. Jól éreztem magam a sorozatok közben és alatt, csak a 3. dobás után elkezdett kattogni a térdem, de nem fájt szerencsére, csak zavart – fogalmazott érdeklődésünkre a verseny után nyilatkozó Halász Bence.

Rába Dániel is nagyon elégedetten válaszolt kérdésünkre.

– A múlt hónapban az összes versenyen életem legjobbjait dobtam és a Németh Pál Emlékverseny utáni napokban nagyon fáradt voltam, így izgultam is, hogy mit tudok alkotni ma. Összességében nagyon örülök, hogy a felnőtt mezőnyben is stabilan tudtam hozni a 74 méteres dobásokat – mondta el nekünk Dani.

Az ukrán Mykhaylo Kokhan a negyedik sorozatban életében először dobott 80 méternél nagyobbat, amivel mindkét lengyel riválisát maga mögé utasította. A negyedik sorozatban elért 80.78 méteres dobásánál sem Wojciech Nowicki (80.58 méter), sem a négyszeres világbajnok Pawel Fajdek nem tudta felülmúlni.

A Gyulai István Memorial „bemelegítő” első napja után kedden délután 15:30-tól jön az igazi sztárparádé, felsorolni is lehetetlen, hogy hány világklasszis atléta teszi majd tiszteletét Székesfehérváron.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!