Nagy reményekkel ébredt fel vagy le sem feküdt az, aki ma hajnalban Halász Bencére volt kíváncsi. A Dobó SE kalapácsvetője már nagy versenyeken is bebizonyította kiváló tehetségét, VB-, és EB-bronzémrsként várta élete első olimpiai selejtezőjét.

Hajnali 2 órakor, az első selejtező csoport 16 tagjának egyikeként kezdte meg tokiói szereplését Bence. A 23 esztendős kalapácsvető elsőre 75.39 méterre dobta a szert, majd a második sorozatban a hálóban kötott ki a kalapács. Harmadszor 75,03-at jelzett az eredményjelző, tehát sajnos nem javított Bence, pedig szükséges lett volna, hiszen a 16 fős csoportban csak a 9.helyen végzett.

A döntőbe tizenketten jutottak be, tehát nagy szerencsére lett volna szükség, hogy a második csoportból csak hárman dobják túl Németh Zsolt és Németh László tanítványát. Régen kellett ennyire szurkolnunk a férfi kalapácsvetés selejtezőiben, de sajnos a második csoport első kísérleteinél már lehetett látni, hogy ez nem fog összejönni, ugyanis a lengyel Wojciech Nowicki (79.78), az amerikai Rudy Winkler (76.39 majd 78.81) és a norvég Eivind Henriksen (78.79) is megelőzte összesítésben, a második körben pedig a spanyol Javier Cienfuegos is (75.56 majd 76.91), így biztossá vált, hogy a 23 éves magyar versenyző meglepetésre nem jutott be a szerdai döntőbe.

A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Halász Bence lemaradt a kalapácsvetés olimpiai döntőjéről, legutóbb 37 éve rendeztek magyar versenyző nélkül olimpiai finálét a versenyszámban. Utoljára 1984-ben, a kommunista országok által bojkottált Los Angeles-i olimpián fordult elő, hogy nem volt magyar versenyző a férfi kalapácsvetés olimpiai döntőjében, ezen kívül a második világháború utáni nyári játékokon (amikor a kalapácsvetés tradicionális magyar versenyszámmá vált) 1980-ban Moszkvában és 1976-ban Melbourne-ben is lemaradtunk a finéláról.

Kis híján a lengyel Pawel Fajdek is újra betlizett, aki az olimpiai aranyérmen kívül már mindent megnyert karrierje során, de 2012-ben Londonban és 2016-ban Rio de Janeiróban is óriásit hibázott a selejtezőben, így a legnagyobb esélyesként még döntőbe sem jutott az elmúlt két olimpián.

Ez most is benne volt a levegőben, mert ahhoz képest, hogy idén is világranglista-vezető 82.98-cal, az olimpiai selejtezőben csak 76.46-ra volt képes, amivel végül a kilencedik helyre jó volt, így pályafutása első olimpiai fináléjára készülhet.

EREDMÉNYEK, ATLÉTIKA – Férfiak. Kalapácsvetés, selejtező: 1. Nowicki (lengyel) 79.78, 2. Winkler (amerikai) 78.81, 3. Henriksen (norvég) 78.79, …14. Halász Bence (Magyarország) 75.39.

Bence az M4 Sportnak adott gyorsinterjúban nagyon csalódottan nyilatkozva bocsánatot kért mindenkitől, aki neki szurkolt. A kiesés után, érthetően csalódottan nyilatkozott nekünk is.

– Nem tudtam azt csinálni, amit az utóbbi időben, pedig nagyon próbálkoztam mindent beleadtam, koncentráltam de nem sikerült. Szomorú épp ezért csak kicsit vagyok, mert úgy érzem, hogy tényleg akartam, talán én akartam a legjobban a mezőnyben. Hiányzott még 2000 dobás, hogy be tudjam stabilizálni a jó dobasokat, hogy ilyen helyzetből is én jöjjek ki győztesen. A sok sérülés rányomta a bélyegét a technikámra, pedig erőben nagyon jónak éreztem magam. Ennél gyorsabban sehogy sem tudtam meggyógyulni, sajnos csak a ciprusi edzőtábprban tudtam elkezdeni úgy dobni, hogy ért is valamit – fogalmazott Halász Bence.

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!