Megnyerte az elődöntőt, így vasárnap az aranyéremért játszhat az asztaliteniszező Pálos Péter az S11-es kategóriában a tokiói paralimpián.

A Londonban aranyérmes, öt éve, Rio de Janeiróban harmadik helyezett magyar játékos – aki enyhe értelmi fogyatékossággal született – szerdán a dél-koreai Kim Csang Git 3-1-re verte, majd csütörtökön ugyanennyire győzte le a japán Kato Koját. A pénteki negyeddöntőben egy újabb hazai versenyző, Aszano Takasi volt az ellenfele, akinél úgy bizonyult jobbnak 3-2-re, hogy az első két szettet elvesztette.
A döntőért szombaton a védekező felfogású francia Lucas Créange-zsal csapott össze, és megint nagyon kiegyenlített, izgalmas küzdelemben harcolta ki a továbbjutást. Mindegyik szett a minimális, kétpontos különbséggel dőlt el. Az első és a harmadik Pálosé, a második és a negyedik a franciáé volt, pedig utóbbiban a magyar játékos 5-2-re és 6-3-ra is vezetett. Az utolsóban ugyancsak meglépett 6-3-ra, de megint jött a fordítás, sőt Créange 10-7-re elhúzott. Pálos azonban képes volt egyenlíteni, majd egy vesztett pontot követően, hármat ő hozott össze.
“A negyedik szett után egy kicsit már feladtam, nehezen találtam fogást a stílusán, de összejött, bár magam sem tudom, hogyan – mondta a kiizzadt győzelme után. – Megnyugtatott az utolsó szettben, hogy elfogadtam, bronzérmes leszek. Ez új erőt adott és sikerült behúzni. Embertelen fáradt vagyok, de holnap döntő és majd meglátjuk, ki a jobb.”
A BVSC-Zugló 35 éves asztaliteniszezője vasárnap az ausztrál Samuel Philip von Einemmel csap össze, magyar idő szerint 10.45-kor.

Eredmény: férfiak (S11): elődöntő:
Pálos Péter-Lucas Créange (francia) 3-2 (12, -9, 10, -9, 11)

Ugyancsak bejutott a döntőbe a kerekesszékes vívás férfi tőr egyéni küzdelmeiben Osváth Richárd, mivel az elődöntőben 15:8-ra legyőzte az orosz Nyikita Nagajevet.

A háromszoros paralimpiai érmes, 35 éves Osváth Richárd magyar idő szerint 11 órakor vívott az aranyért a kínai Szun Kanggal. A fináléban sajnos 15:7-es vereséget szenvedett, így ezüstérmet szerzett, amely már pályafutása negyedik paralimpai érme.

A nők versenyében Hajmási Éva 15:12-es vereséget szenvedett az ukrán Natalija Morkvics elleni elődöntőben, így a bronzéremért küzdhetett magyar idő szerint 11-kor, ellenfele a kínai Csing Zsung volt. A bronzmeccsen, hatalmas csatában 15:14-es vereséget szenvedett Éva a kínaitól, ezzel negyedik lett a tokiói paralimpián.

xxx

A mieink számára éremmel indul a nap, hiszen a 2019-ben Európa-bajnok magyar játékos, Szvitacs Alexa – aki 2018-ban toxikus sokk szindrómát kapott, emiatt amputálni kellett a bal alkarját és lábujjait – a csoportjában szerdán 3-1-re verte a brazil Danielle Rauent, majd 3-0-ra kikapott a kínai Hsziung Kuj-jentől, csütörtökön pedig 3-0-ra verte a török Neslihan Kavast. Ezzel másodikként elődöntőbe került, ami már biztos harmadik helyet ért a számára, mivel bronzmérkőzést nem rendeznek.

A fináléért szombaton az ausztrál színekben versenyző Li Na Lejjel mérkőzött meg, és jól kezdett, szoros szettekben 2:0-ra meglépett. A harmadik játszma viszonylag simán az ellenfeléé lett, a negyedikben pedig csak a végén tudott fölénybe kerülni az ausztrál. A döntő szettben 6-6-ig együtt haladtak, de onnantól a magyar játékosnak már nem sikerült pontot csinálnia.
Szvitacs – aki otthon az épek között a női bajnokságban a Győr, a férfi NB I-ben pedig a BVSC színeiben játszik – a magyar küldöttség harmadik érmét szerezte. Szerdán Konkoly Zsófia (S9) második lett 400 méteres gyorsúszásban, csütörtökön pedig Veres Amarilla győzött párbajtőrben (A).

Eredmény, nők (S9), elődöntő:
Li Na Lej (ausztrál)-Szvitacs Alexa 3-2 (-12, -11, 5, 8, 6)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!