Idén nagyon szép teljesítménnyel Európa-bajnokságot nyert a Haladás VSE teniszező párosa. Bogár Szabó Éva és Sákovics Péter néhány napja a horvátországi Umagban vettek részt az ITF Szenior Csapat világbajnokságon, ahol több korosztály és kategóriában bonyolították, bonyolítják le a versenyt. Ráadásul sokkal nehezebb dolga volt a szombathelyi duónak, mint bárki remélte volna.

Egyrészt egyéniben és párosban is érdekeltek voltak a vasi versenyzők, másrészt Bogár Szabó Éva sérülést szenvedett, így kérdésessé vált a vegyes páros mezőnyében induló csapat szereplése is. A rendezvény színvonalát és erősségét jól tükrözi, hogy a 40. Szenior Világbajnokságra 42 országból 412 játékos jelezte részvételi szándékát.

Bár a szombathelyi páros kiemeltként nem lépett pályára az első körben, így is nehéz volt a többi pályán zajló mérkőzésekkel, amelyben szintén érintettek voltak a teniszezők. Ugyanakkor a sors fura fintora volt, hogy nagyon erős ágra került a Bogár Szabó Éva-Sákovits Péter párosa, minden mérkőzés beillett a korcsoport döntőjének is – színvonalra, játék időtartamra egyaránt.

A négy közé jutásért már szinte megoldhatatlan feladatnak tűnt a végső győzelemre is esélyes német pár elleni összecsapás. A papírformának megfelelően az első szettet a németek párosa magabiztosan nyerte 6:4-re és a másodikban is vezettek már 5:3-ra, amikor a Haladás kitűnőségei szenzációsan játszva megfordították a szettet és 7:5-re megnyerték.

A Tie-break során 10:7-re nyert a szombathelyi duó, a találkozó 2 óra és 37 percig tartott. Az elődöntőben egy olasz-osztrák csapat várt a vasi teniszezőkre. Itt már sokkal egyértelműbb volt, hogy melyik páros a jobb, de így is két órára volt szükség, hogy a technikás ellenfélen 6:4, 6:4 arányban legyőzze a Bogár Szabó-Sákovits kettős.

A világbajnokság döntője egyben magyar finálé lett, mert a másik ágon a Miltényi Szerencsésné Éva és Szekrényes Zsolt párosa jutott be. A 2 óra 30 perces összecsapás nagy taktikai csatát hozott, amely első felvonását a szombathelyiek nyerték 6:4-re. A folytatásban feljavult az ellenfél, s bár sikerült megszorongatnia a vasi párosnak a riválist, végül egyenlített az ellenfél.

Ahogy a negyeddöntőben, úgy a fináléban is a rövidített játék döntőtt. Szekrényesék 14:12 arányban hozták a döntő játékot, ezzel pedig a világbajnoki címet szintén elhódították. A világbajnokság előtt az volt Sákovics Péter véleménye, hogy egy szerencsés sorsolással és jó játékkal nem elképzelhetetlen az éremszerzés sem. Ezen a téren kiválóan ráérzett az esélyekre.

Ugyanakkor az ezüstérem megszerzését követően már árnyaltabb volt a kép. Véleménye szerint a sérülések, a nehéz sorsolás nehezítő körülményként hatott az összteljesítményre és bár fáj a döntőben elszenvedett vereség, de mindenképpen óriási sikernek éli meg a páros ezt a második helyet.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!