A Szent Márton Gála szombat esti történéseiről és a sporttal kapcsolatos 2020-21-es életmű-díjasokról ITT már olvashattak, most jöjjenek a szakmai díjasok!

„Tóth Géza-díj” adományozható annak a személynek, aki a szombathelyi versenysport, élsport területén több éven át tartó kiemelkedő tevékenységet végzett.

2020-ban Vizer Erzsébet ás Rácz Gábor érdemelte ki a rangos kitüntetést.

Vizer Erzsébet veszprémi tornász évei, Rácz Gábor Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola adjunktusi gyakorlata tette lehetővé, hogy az 1992–93-as tanévben a Gothard Jenő Általános Iskola tornász-néptánc speciális osztályában az első évfolyam megkezdhette tanulmányait. Az egyesületi hátteret ekkor a Főiskola Sportegyesülete biztosította.

1996–97-ben a Spartacus SE-hez tartoztak a tornászok, majd 1997-ben elindult a sportiskolai program, amelynek meghatározói voltak az akkor már eredményes leány tornászok. Mérföldkő ez az év, hiszen beköltözhettek egy állószeres tornaterembe, mely 9 évig otthonuk volt a Szelestey utcában.

A laudációból kiderül, hogy 1999-ben Szombathely Város Önkormányzata létrehozta a Szombathelyi Sportiskolát, amelynek igazgatója Rácz Gábor lett. A sportiskola égisze alatt megalakult a Delfin Sportiskolai Sportegyesület, amely akkoriban segített a versenyeztetésben.

Számos korosztályos dobogós helyezés után a 2002-es patras-i Európa Bajnokságon léptek először nemzetközi porondon a szerekhez szombathelyi tornászok. Ettől az évtől folyamatosan szerepeltek a nyugati határszél válogatott tornászai a világversenyeken, melyeken kiemelkedő helyezést értek el.

2007-re kialakult a közoktatási típusú sportiskola, amelynek keretén belül 5 sportág fiataljai járnak évfolyamonként egy osztályba. Számukra elsődleges szempont a sport, s az iskola, mely minden téren segíti pályafutásuk kiteljesedését. 2008-tól az általános iskolát követően a Szent-Györgyi Albert Középiskola, 2011-től a Nagy Lajos Gimnázium lett a folytatás a sportolók számára, ahol Csillag Tünde és Dévai Boglárka is tovább folytattatta köznevelési sportiskolai szinten tanulmányait.

Vizer Erzsébet és Rácz Gábor az elmúlt közel három évtizedet a szombathelyi tornasport megteremtésének, elismertetésének szentelte. Az évek során folyamatosan segítették a tornasport iránt érdeklődő fiatal szakemberek szakmai fejlődését. Csillag Tünde sportolói tevékenységét lezárva jelenleg edzőként segíti a tornászokat. Az edzőpáros 2020. március 1-től a Delfin Sportiskolai Sportegyesület keretein belül a legtehetségesebbek szakmai irányítását végzi.

Rácz Gábor 2008-ban Pünkösthy Csaba-díj elismerésben részesült. Munkájukkal példaértékű modellt alkottak, melynek eredményei tovább öregbítik Szombathely sportsikereit.

A 2021-es Tóth Géza-díjas Mészáros Tibor erőemelő örökös bajnok lett. 

A díjat a polgármester mellett dr. László Győző alpolgármester és Tóth Kálmán bizottsági elnök adta át.

Mészáros Tibor gépész üzemmérnökként végzett majd ezt követően elvégezte a Kossuth Lajos Katonai Főiskolát.
Az egész országban Szombathelyi Óriásnak hívják, az egész világban pedig Mr. Deadlift-ként ismerik.

Erőemelésben elért eredményei:
– tízszeres örökös magyar bajnok
– négyszeres abszolút magyar bajnok erőemelő
– 1996, Siófok – Európa-bajnok erőemelő
– 1998, Cherkasy (Ukrajna) – Világbajnok erőemelő
– 2002 óta A Világ Legerősebb Embere verseny magyar résztvevője

Világcsúcstartó
– Lépcsőpakolásban 350 kilogrammal
– Guiness-rekord: belső állású erőkarral 755 kilogramm felemelése
– Világcsúcs felhúzás 455 kilogramm
– Világ legerősebb embere

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!