A kötetet bemutató szerdai sajtótájékoztatón Dénes Tamás főtitkár elmondta, hogy a könyv a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) Nagy Béla Programja keretében, a sportért felelős államtitkárság támogatásával valósulhatott meg. Kiemelte: a művet azért tartja különösen értékesnek, mert feleleveníti a magyar sport két világháború közötti időszakát. Véleménye szerint párhuzam vonható a két angol eredetű sportág, a labdarúgás és az asztalitenisz akkori hazai fejlődése és sikerei között.

A szerző, Vörös Csaba kifejtette, könyvében bemutatja a magyar asztalitenisz három aranykorszakát: az 1926-tól 1939 terjedő éveket, amikor a magyarok mindent megnyertek, az 50-es években Sidó Ferenc sikereit, majd az 1970-es esztendőket, amelyek végén a Jónyer István, Gergely Gábor, Klampár Tibor trió Takács Jánossal és Kreisz Tiborral kiegészülve, a kínaiakat kétszer legyőzve csapatvilágbajnoki címet szerzett.

Hozzáfűzte: sok tragikus történetről nem beszél, inkább egy olyan életigenlő könyvet igyekezett írni, amely betekintést nyújt a sportág mesevilágába, és azt mutatja be, hogy a kiváló játékosoknak milyen utat kellett végigjárniuk ahhoz, hogy eljussanak a nagy nemzetközi sikerekig.
A sajtótájékoztatón személyesen is megjelent Jónyer István és Takács János, akik elsősorban edzőjük, Berczik Zoltán szerepét méltatták, előbbi szerint ő adta meg nekik azt a tudást és a lökést, amivel el tudtak jutni a világ tetejére.

Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a nemzetközi szövetség közelmúltban megtartott kongresszusán is azt tapasztalta, külföldön is nagy respektje van a magyar asztalitenisznek. Hozzátette, terveik szerint a kötetet később angolul is megjelentetik.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!