Fordulatos mérkőzésen, drámai végjáték után ötméteresekkel szenvedett vereséget az ötödik helyért rendezett helyosztón az olimpiai bajnoki címvédő Egyesült Államok ellen a magyar női vízilabda-válogatott.

Ahogyan egy éve, úgy az idén is az amerikaiak ellen zárta a világbajnokságot a női vízilabda-válogatottunk. Csak hát jelentős különbség, hogy tavaly az aranyérem volt a mérkőzést tétje, nagyjából 7000 néző előtt, most pedig mindössze az ötödik hely, jóval kisebb érdeklődés mellett. A női élmezőnyben gyorsan változhat a helyzet, egyetlen rosszabb meccsel bárki kiszorulhat a legjobb négy közül – pláne, ha a spanyolok jönnek szembe.

Az utolsó mérkőzés előtt egyet cserélt Bíró Attila, a görögök elleni helyosztón 3 perc 41 másodpercnyi játék után kipontozódó Rybanska Natasa helyett Hajdú Kata játszott, és rögtön a kezdőcsapatban találta magát. És olyan hullámvasúton, amelynek még a 32 percnyi játékidő után sem volt vége.

Az amerikaiak 3–0-lal kezdtek, hogy aztán 4–1 után a mieink lőjenek sorozatban négyet, miközben a védekezésünk elképesztően jól összeállt, és Magyari Alda is kitett magáért a kapuban. Nem sokon múlt, hogy magyar vezetésről kezdődjön a második félidő, ám a sporik megtolták az amerikaiakat, szögletet kaptak a mellélőtt lövésükre, majd abból emberelőnyt, amiből naná, hogy gól is lett, így 5–5-ös döntetlennél jött a térfélcsere. Előtte még Bíró Attila reklamált ki magának egy sárga lapot.

Az amerikaiak lőttek megint kettőt – összességében megint produkáltak egy 3–0-s periódust –, erre rögtön időt is kért Bíró Attila. Ehhez képest elsőre elrontottuk az emberelőnyünket, másodikra a nagyot játszó és a meccs legjobbjának is megválasztott Keszthelyi Rita azonban kíméletlen volt. Folytatódott a hullámzás, két magyar gólra két amerikai találat érkezett válaszul, az utolsó szó a negyedben azért Keszthelyié volt, 10–9-re vezettek az amerikaik a záró negyed előtt.

Viszonylag gyors gólváltás után hatalmas küzdelem folyt a vízben, percekig gyűrte egymást a két fáradt csapat, különösebb eredmény nélkül. Faragó Kamilla törte meg a hosszas gólcsendet, 2 perc 12 másodperccel a vége előtt kezdődhetett minden elölről. Mindkét csapat elrontott egy-egy teljes létszámban és emberelőnyben vezetett támadást is, a végén az amerikaiknak maradt két másodpercük, hogy csináljanak valamit, de hiába kértek időt, végül semmit sem csináltak – jöhetett a szétlövés.

Abban sok örömünk nem volt, az első két lövőnk rontott (Ashleigh Johnson hideg kézzel lett hős), az amerikaiak nem hibáztak, így az övék lett az ötödik hely – Bíró Attilával először szorult ki a csapat az öt közül bármilyen világversenyen. Összességében nem a hatodik helyért jött a csapat, de az elveszített negyeddöntő után felállt, és összerakta a játékát, és ismét bebizonyította, hogy egy szinten van az amerikaiakkal – csak a spanyolok ellen kell már kitalálni valamit.

VIZES VB, FUKUOKA NŐI VÍZILABDA, AZ 5. HELYÉRT
EGYESÜLT ÁLLAMOK–MAGYARORSZÁG 11–11 (4–2, 1–3, 5–4, 1–2) – ötméteresekkel 4–2

EGYESÜLT ÁLLAMOK: LONGAN – Fattal 1, Musselman 2, RANEY 3, Prentice, Ausmus, Steffens 1
Csere: Johnson (kapus), Flynn, ROEMER 2, R. Neushul 1, Gilchrist, Sekulic 1
Szövetség kapitány: Adam Krikorian

MAGYARORSZÁG: MAGYARI – Hajdú K., KESZTHELYI 4, Gurisatti, Parkes 1, Garda 1, Vályi V.
Csere: Szilágyi D. 1, Mahieu, MÁTÉ ZS. 2, Leimeter 1, Faragó K. 1
Szövetségi kapitány: Bíró Attila

 

Bíró Attila szövetségi kapitány meccs utáni nyilatkozata: 

„Többet érdemelt volna ennél mindkét csapat, mint hogy itt az ötödik helyért játsszon. Ma is megmutattuk, hogy már egy szinten vagyunk az amerikaiakkal, ami pozitívum, miképp az is, hogy sikerült felállni a spanyolok elleni vereségből, rendbetenni a játékunkat. A meccs egyes szakaszaiban ma is nagyszerűen védekeztünk, és egy ötvenszázalékos emberelőny-kihasználást bárki ellen jónak mondanám, de az amerikaiak ellen különösen bravúrosnak. Úgy gondolom, a csoportban hoztuk a kötelezőt, aztán viszont elvesztettük a legfontosabb mérkőzést – a spanyolok elleni játékon tovább kell dolgoznunk, hogy legközelebb ne kerülhessünk hasonló helyzetbe. A felkészülésünket nyilván nem segítette, hogy a világbajnokság kezdetéig a különféle sérülések miatt egyszer sem tudott az általam elképzelt csapat játszani, itt kellett még a különböző elemeket gyakorolni a visszatérőkkel, de nem keresek kifogásokat – ez egy ilyen szezon volt, bízom benne, hogy a következő jobb lesz.”

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!