Mint ismert Halász Bence világbajnoki bronzéremmel gyarapította önmaga és a szombathelyi Dobó SE medálkollekcióját. Tavalyi sérülését követően fokozatosan javult teljesítménye és koronázta meg a 2023-as évet ezzel a harmadik hellyel. Rajta kívül Gyurátz Réka, Rába Dániel és Varga Donát képviselte a szombathelyi kalapácsvető-műhely színeit a világbajnokságon.

Az egész év során erre az erőpróbára készültek a versenyzők, akik Németh László és Németh Zsolt irányításával dolgoztak. A világbajnokságot követően sem állt meg a munka, hiszen kedden újabb feladat vár a szombathelyi kalapácsvetőkre. A vasi vármegyeszékhelyen rendezik meg az 5. Németh Pál Memorialt, amely a WA Continental Tour 2023-as állomása is egyben.

Németh Zsolttal az elért eredményekről, a felkészülésről és a jövő évről is beszélgettünk. Véget ért a budapesti világbajnokság, ahol négy vasi nehézatléta is bizonyíthatott. Mennyire elégedett a teljesítményükkel?

Összességében elégedettek vagyunk, hiszen egy világbajnoki érmet tűztünk ki célként. Halász Bence személyében ez teljesült is, aki idei legjobbjával rukkolt ki és talán kis szerencsével fényesebb is lehetett volna ez a medál. Persze mindenből lehet tanulni így a sikerből és a kudarcokból is. Budapesten több olyan versenyzőnk is volt, akiknek ez volt életük első kiemelt felnőtt világversenye.

A munka viszont nem áll meg, hiszen néhány nappal Budapestet követően Szombathelyen lépnek a dobókörbe a Dobó SE versenyzői…

– Édesapám, Németh Pali bácsi szokta közvetlenül a verseny után, hogy ami 10 perce történt az már történelem. Nagy öröm, hogy a Németh Pál Emléknapon Halász Bence megdobta a jövő évi olimpiai szintet, ugyanakkor a többségnek a keddihez hasonló erőpróbákon kell pontokat szerezni. Gyurátz Réka, Rába Dániel és Varga Donát is jó formában vannak és jelenlegi eredményeik valamint pontszámaik alapján ott lennének Párizsban, feltéve, ha holnap rendeznék az ötkarikás játékokat.

A Németh Pál Memorialon milyen célokat tűztetek ki eléjük?

– A legfontosabb, hogy a fejlődésük töretlen legyen, a sérülések pedig elkerüljék őket. Sajnos a kalapácsvetés abból a szempontból kilóg az atlétikai sportágak közül, hogy szabadtéri versenyszám. Ennek okán októbertől késő tavaszig nem is rendeznek kiemelt, pontszerző erőpróbákat. Így valamennyi sportolónak júniustól-szeptemberig kell megdobni a szinteket vagy pontjaikkal odaérni a legjobbak közé. Egyrészt nagyon nehéz feladat, másrészt ez adja a kihívás részét is. Természetesen nem is lehet más célja a versenyzőinknek, hogy minél jobb eredményt jegyezzenek, lehetőség szerint a mezőny elején végezzenek.

A hazai közönség jelenléte nagyobb löketet ad a szombathelyi kalapácsvetőknek?

– Feltétlenül! Július végén Bence épp Szombathelyen biztosította be helyét Párizsban. Ezúttal Ő tét nélkül léphet dobókörbe. Ugyanakkor a nemzetközi mezőnynek köszönhetően a többiek biztosan erőt meríthetnek a szombathelyi közönség szeretetéből. Az sem mellékes szempont, hogy pénzdíjas tornaként szerepel a versenynaptárban a Németh Pál Memorial, aminek köszönhetően a színvonalra sem lehet panasza a kilátogató nézőknek.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!