Kedd délután rendezték meg az V. Németh Pál Memorialt, amely nemzetközi tornaként ezüst kategóriás versenyként nyújtott lehetőséget a kalapácsvetők számára az olimpiai kvótaszerzésre, illetve a világranglista pontszerzésre. Az értékes helyezések, érmek és pénzdíjak mellett ezekre a pontokra nagy szüksége volt a sportolóknak, akik már a jövő évi kontinensviadalra és franciaországi olimpiára kívánják kvalifikálni magukat.

Nyolc nemzet huszonegy versenyzője mérte össze erejét a szombathelyi nemzetközi kalapácsvető emlékversenyen, amelyen az indulók teljesíthették a jövő évi párizsi nyári olimpiai szintet, ami a férfiaknál 78.20, a nőknél pedig kereken 74 méter. A viadal a ranglistán is sok pontot ért, lévén ezüstkategóriás a nemzetközi szövetség Continental Tour-sorozatában, díjazása összesen 8 millió forint. A versenyt három vállalkozó, valamint a Magyar Atlétikai Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság egyik stratégiai támogatója és a helyi önkormányzat segítségével rendezték meg.

A Sugár úti sporttelepen a hölgyek mezőnye startolt először. Kilenc versenyző állhatott dobókörbe. Ott volt a legutóbbi világbajnokság kilencedik helyezettje Katrine Koch Jacobsen, de érkeztek sportolók Észtországból, Algériából, Szlovákiából is. A szombathelyiek viszont a Dobó SE kiválóságaira voltak kíváncsiak. Gyurátz Réka mellett Viszkeleti Villő, Németh Zsanett és Zimmermann Lili bizonyíthatott.

A verseny első három sorozatát követően kialakult eredmény alapján a leggyengébb elköszönt a folytatástól. Az első kört Németh Zsanett dobása nyitotta. A sorozat végén Gyurátz Réka a második helyen állt, csak Jacobsen tudta megelőzni. A folytatásra aztán kialakult az erősorrend és csak az maradt nyitott kérdés, hogy ki, melyik helyezéssel fejezi be az emlékversenyt.

Miután a veszprémiek tehetsége, Csatári búcsúzott többen is rontottak, illetve nem sikerült megjavítani a legjobb eredményüket. Jacobsen három érvényes dobása közül az egyik 72 méter fölé szállt, így aranyérmes lett. Az algír Zahra Tatra második körben elért 66.50-es eredménye a második helyezést jelentette, míg Gyurátz Réka az utolsó sorozatban 66.32 méterre hajította a kalapácsot, ezzel harmadik lett.

V. NÉMETH PÁL MEMORIAL, WA CONTINENTAL TOUR SILVER – Nők:
1. Katrine Koch Jacobsen (DEN) – 72.35, 2. Zahra Tatar (ALG) – 66.50, 3. Gyurátz Réka (Dobó SE) – 66.32, 4. Veronika Kanuchova (SVK) – 65.95, 5. Viszkeleti Villő (Dobó SE) – 62.75, 6. Németh Zsanett (Dobó SE) – 62.47
7. Zimmermann Lili (Dobó SE) – 60.48, 8. Anna Maria Orel (EST) – 60.29, 9. Csatári Jázmin (Veszprém) – 58.22

A férfiaknál ott volt a 11 fős mezőnyben a budapesti atlétikai világbajnokság magyar sztárja, az immár kétszeres világbajnoki bronzérmes Halász Bence, a szombathelyi edzőtársak, a világbajnokságon is dobókörbe állt Varga Donát és Rába Dániel is.

Az immár kétszeres világbajnoki bronzérmes Halász Bencének már megvolt a szintje, és mivel a budapesti világbajnokságra élesítették a formáját edzőivel, Németh Zsolttal és Németh Lászlóval, a hétvégi Szuper Liga-döntőhöz hasonlóan elmaradt idei legjobbjától. Teljesítménye azonban így is elég volt az újabb sikerhez.

Előtte azonban egy kis intermezzo majdnem megzavarta a Szombathelyi Dobó SE atlétáját. Történt ugyanis, hogy Bence úgy tudta, a kezdés negyed hatra van kiírva, majd előrébb hozták egy órával, de ez az információ valamiért elkerülte a kalapácsvetőt.

– Az edzőm hívott fél órával a verseny előtt, hogy hol vagyok. Rohantam a pályára, teljes menetfelszerelésben estem be a bemelegítő dobások előtt öt perccel. Az adrenalin miatt össze tudtam szedni magam, az első dobásom után megnyugodtam, de az alapos melegítés hiányzott. Lám, én is tudok hibázni – fogalmazott az nso.hu-nak a bajnok.

V. NÉMETH PÁL MEMORIAL, WA CONTINENTAL TOUR SILVER
Férfiak: 1. Halász Bence (Dobó SE) 76.84, 2. Hrisztosz Franceszkakisz (görög) 74.68, 3. Mihail Anasztaszakisz (görög) 73.71, 4 Varga Donát 72.92, 5. Rába Dániel 72.25…

A díjátadáson közreműködő Hende Csaba, Szombathely és térségi országgyűlési képviselője, a Parlament alelnöke kameránk előtt is méltatta a Dobó SE-ben zajló szakmai munkát, külön is kitérve Bence vb-bronzérmes teljesítményére.

A verseny után Gyurátz Rékával, Halász Bencével, Varga Donáttal és Rába Dániellel is beszélgettünk az interjúkat hamarosan közöljük.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!