Csütörtök este 21 órakor Tunézia ellen kezdi meg szereplését a magyar férfi kézilabda-válogatott. Az nso.hu a szövetségi kapitányt kérdezte.

– Örül, hogy Tunéziával játszunk először?
– Erre az a válaszom, hogy előtte sohasem lehet tudni, egy ilyen helyzetben, egy ilyen tornán milyen lesz a nyitó meccs, mire képes az ellenfél. Tunézia sem véletlenül jutott el idáig. Ha nyerünk, azt mondjuk, szerencsés helyzet volt a papíron leggyengébbel kezdeni, de ha kikapunk, akkor nyilván az ellenkezőjét. Ha nincs igazán tét, akkor még könnyű meccs is lehetne, de most nagyon nagy a tét, és érdemes figyelembe venni, hogy nekik nincs mit veszíteniük, egy ilyen tornán pedig minden csapat megtesz mindent, hogy az utolsó pillanatig esélye maradjon az olimpiai kijutásra.

– Tunézia ellen mire kell készülni?
– Túl azon, hogy az első találkozó lesz, azért is számítok nehéz összecsapásra, mert a tunéziai játékosok fizikailag erősek, magasak és gyorsak. Játékstílusukat tekintve az afrikai csapatok egyre jobban hasonlítanak az európaiakhoz, nagy intenzitással mennek bele a meccsekbe, jó lövőik vannak, és ha felbátorodnak, akár tíz-tizenegy méterről is eleresztik a labdát, és képesek ilyen messziről is gólt szerezni, ami ellen nehéz védekezni, főleg, ha belelendülnek. Korábban talán volt néhány válogatott, amelyről tudtad, hogy könnyebb ellenfél lesz, talán nem is kell ellene kiadni magadból száz százalékot, de ma már lehetetlen ilyet állítani. Csökkentek a különbségek, és mindenki jó valamiben.

Tunézia
Ez már nem a nagy tunéziai aranygeneráció, amelyik 2005-ben hazai pályán bejutott az elődöntőbe a világbajnokságon. Azt a csapatot olyan világklasszisok alkották, mint Visszem Hmam vagy Isszam Tezs. Napjainkra Egyiptom nem csak a tunéziaiak fejére nőtt a kontinensükön, de egyértelműen meg is előzte őket. A legutóbbi két vb-n egyaránt a 25. helyen zártak. Mégsem szabad leírni őket, mert akkor a 2022-es hazai rendezésű Európa-bajnokság Hollandia elleni nyitányához hasonlóan ismét pórul járhatunk. Szövetségi kapitányuk, Patrick Cazal az első francia világbajnok válogatottnak is a tagja volt 1995-ben, de a 2001-ben hazai pályán is vb-címet ünneplő együttesben szintén alapembernek számított. A 34 éves rutinos balszélső, Uszama Buganmi 191 mérkőzésen lépett pályára a tunéziai válogatottban és már 896 gólnál jár.
Olimpia: 8. hely (2012) – 4 részvétel
Világbajnokság: 4. hely (2005) – 14 részvétel
Afrika-bajnokság: 1. hely (1974, 1976, 1979, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2012, 2018) – 26 részvétel
Magyar mérleg ellene: 7 mérkőzés, 5 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 169–151-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2019. január 20., Herning, világbajnoki középdöntő: Magyarország–Tunézia 26–21 (16–14). Legjobb dobók: Balogh Zs. 9, Lékai 7, Bodó 4

A MAGYAR KERET AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐRE
Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja – Spanyolország)
Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC), Rodríguez Álvarez Pedro (Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Fazekas Gergő (Wisla Plock – Lengyelország)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (CS Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (MT Melsungen – Németország)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez

AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐ MENETRENDJE (Tatabánya, 2024. március 14–17.) 
Március 14., csütörtök:  
18.30: Norvégia–Portugália
21.00: Magyarország–Tunézia
Március 16., szombat: 
17.00: Portugália–Tunézia
19.30: Norvégia–Magyarország
Március 17., vasárnap:
18.30: Tunézia–Norvégia
21.00: Magyarország–Portugália

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!