A magyar férfi kézilabda-válogatott a vártnál simábban vette az első akadályt, és kilenc góllal, 33–24-re győzte le Tunéziát a tatabányai olimpiai selejtezőtorna első fordulójában. Ha a gárda nem is játszott tökéletesen, azért nem nézett ki rosszul az összkép, és világosan látszott, hogy a mieink nem adtak ki magukból mindent, azaz bőven maradt tartalék a folytatásra.

„Szorosabb csatára számítottunk, arra, hogy csak egy-két gólos különbség lesz a végéig, amit ehhez képest láttam, az nagy örömmel töltött el – mondta a Nemzeti Sportnak Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Tartottuk magunkat az előzetesen megbeszéltekhez, nagyon hamar megtaláltuk az egyensúlyt, jól teljesítettünk támadásban, védekezésben és a kapuban is, a játék minden elemében jobbak voltunk az ellenfélnél, nem hagytuk őket gyorsan indulni és könnyű gólokat szerezni. Most pihenünk egyet és készülünk a folytatásra, azt szoktam mondani, hogy egy győzelem után csak öt percet ünneplünk, és már a következő meccsel foglalkozunk, most azonban csak négy percet kaptak a srácok…”

A spanyol szakvezető elárulta, nem látta élőben a mi mérkőzésünket megelőző norvég–portugált, mert kizárólag a saját feladatára koncentrált, de azóta pótolta, sőt, az egész csapattal kielemezték, a szükséges változtatásokat pedig megbeszélték.

Tanulsága mindenképpen van a Norvégia–Portugália találkozónak, amelyet 32–29-re a skandinávok nyertek meg, mindkét ellenfélről fontos információkat tudtunk meg. A meccs legjobbjának választott Sander Sagosen vezette Norvégiáról például kiderült, hogy jobban játszik, mint az elmúlt egy-másfél évben, amikor nem ment a csapatnak, bár a teljesítménye még nem érte el azt a szintet, amit korábban megszoktunk, és amit a közelmúltban két világbajnoki ezüstérem (2017, 2019) és egy Európa-bajnoki bronzérem (2020) fémjelez. Arról nem beszélve, hogy legutóbb 2012 nyarán győztük le az északiakat (27–21).

„Nagyon nehéz lesz a szombati mérkőzés, de megpróbáljuk legyőzni őket. A legutóbbi két meccsünkön ez nem sikerült, Malmőben, a 2020. januári Európa-bajnokságon 36–29-re, a tavalyi világbajnokságon pedig 33–25-re kaptunk ki tőlük, ezekből kiindulva a mostani nagyon nehéz összecsapás lesz. Egy teljes napunk van felkészülni, hazai pályán játszunk és készen állunk a csatára” – fogalmazott optimistán a kapitány, akinek ez lesz a harmincnegyedik meccse a magyar válogatott élén, ezek 60 százalékát megnyerte.

Ugyan Norvégia ellen eddig minkét alkalommal veszített az általa irányított gárda, de a statisztikák azt mutatják, hogy Chema Rodríguez vezetésével eddig valamennyi selejtezőjét sikerrel vette a magyar válogatott, kilenc meccséből nyolcat megnyert, egyetlen Európa-bajnoki selejtezőt veszített el tavaly Grúzia ellen, azt is egyetlen góllal, és csak azért, mert az együttes már biztosan kijutott a 2024-es Eb-re, és a kapitány lehetőséget adott a fiataloknak.

„Az igazság az, hogy mi már korábban felkészültünk az ellenfelekből, hiszen több mint egy hetet töltöttünk együtt az olimpiai selejtezőtorna előtt, most már csak apróságokkal kell kiegészíteni az ismereteket, s finomhangolni a taktikát – tette hozzá a magyar szövetségi kapitány. – Lehet, ez a szoros időbeosztás nem ideális, mert a hétvégén egymás után két nehéz ellenfél ellen kell a legjobbat kihoznunk magunkból, de nehéz megmondani hogy ez kit és mennyire befolyásol. Ha nyerünk és kijutunk az olimpiára, senki sem fog panaszkodni amiatt, hogy kevés volt az időnk. Szerencsések vagyunk, hogy hazai pályán küzdhetünk, mert ha kicsit elfárad vagy gödörbe kerül a csapat, a szurkolók át tudják lendíteni a nehéz időszakon, hogy folytassák a harcot. Itt és most az olimpia a tét, és bármi is lesz a vége, azt szeretném, hogy ne mondhassa utána senki, nem tettünk meg mindent a győzelemért, vagy nem tettük ki szívünket-lelkünket a pályára azért, hogy ott legyünk Párizsban.”

Egy esetben már szombaton kijut a magyar válogatott, ha legyőzi Norvégiát, Portugália pedig döntetlent játszik vagy kikap Tunéziától, amire nagyon kevés az esély. Ennél valószínűbb forgatókönyv az, hogy ha szombaton nyerünk, akkor a selejtezőtorna végén három csapatnak (Magyarország, Norvégia, Portugália) is négy pontja lesz, ez esetben a Tunézia elleni eredmény nem számít, az első három között minitabella és gólkülönbség dönt, ezért az is nagyon fontos, hogy milyen különbségű eredmények születnek a hétvégén.

FÉRFI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ 
3. CSOPORT (TATABÁNYA) , 2. FORDULÓ
17.00: Portugália–Tunézia
19.30: Norvégia–Magyarország (Tv: M4 Sport)

A 3. CSOPORT ÁLLÁSA M GY D V L–K Gk P
1. Magyarország 1 1 0 0 33–24 9 2
2. Norvégia 1 1 0 0 32–29 3 2
3. Portugália 1 0 0 1 29–32 –3 0
4. Tunézia 1 0 0 1 24–33 –9 0

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!